Bilde av den mistenkte. Foto: Twitter  

I Portland, Oregon er en venstre-journalist som har jobbet med å kartlegge «høyreekstremisme», mistenkt og pågrepet for hærverk på to synagoger og en moske.

Portland har vært en av byene i USA med de største opptøyene og vandaliseringen utført av venstrevridde aktivister, blant annet fra det såkalte Black lives matter.

Men her ble det også rettet angrep mot både synagoger og en moske, med tydelige tegn til å være utført av høyreekstremister.

Publikum kunne dermed lett få inntrykk av at her er det ikke bare BLM som er et problem, i Portland er det også mye høyreekstremisme.

Men så viser det seg at denne ekstremismen fra ytre høyre rett og slett later til å være en provokasjon, et falskneri utført av en venstre-sympatisør.

Fria Tider omtaler den oppsiktsvekkende saken:

En journalist som kartlagt «högerextremister» åt amerikanska vänstertidningar har gripits misstänkt för att ha legat bakom attacker mot två synagogor och en moské, rapporterar The Post Millennial.

Hendelsene listes opp:

Den 30 april krossade någon fönster på en judisk synagoga i Portland i Oregon. Den 2 maj klottrades budskap som «Die Juden» på en annan i synagoga i samma stad. Följande dag, den 3 maj, satte någon eld på en Portland-moské.

Den 4 maj utsattes den andra synagogan för ett nytt attentat. Denna gång kastades en stor sten in genom fönstret till synagogans bibliotek.

Saken er beskrevet på Twitter:

 

Det var snakk om markant hærverk med preg av å være høyreekstrem aktivisme. Men så skjedde det en uventet vending i saken:

Vänsterjournalisten Michael Bivins, 34, har nu gripits misstänkt för alla dessa attacker, skriver The Post Millennial.

Bivins har gjort sig känd för att ha bevakat den så kallade althögern i Portland – en stad som fungerar som en knutpunkt för extremvänstern i USA, med nästan ständiga kravaller och ockupationer.

Mye kan tyde på at hele forestillingen om at det finnes et farlig og utbredt høyreekstremt miljø i Portland, er en konstruksjon fra denne journalistens side, og eventuelt flere som ham.

Målet kunne være å svekke fokuset på BLMs herjinger, og det ville samtidig sørge for at det var et behov for den type journalistikk og kartlegging nettopp denne Bivins bedrev. Han skapte sitt eget marked i form av oppdiktet høyreekstremisme.

Saken har ført til at andre slike venstre-journalister har vært raskt ute med å forsikre at de ikke bedriver tilsvarende:

Flera vänsterjournalister som tidigare samarbetat med Michael Bivins tar nu avstånd från honom, skriver The Post Millennial.

Også i Norge finnes det journalistiske miljøer som har gjort det til sitt levebrød å kartlegge det de hevder er betydelige høyreekstreme miljøer her i landet.

Les også: 

Opptøyer i Portland etter frifinnelsen av Kyle Rittenhouse

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.