Solkraftverket PS10 nordvest for Sevilla i Spania. Foto: Koza1983 / Wikimedia Commons.

Spania og Portugal har fått EU-kommisjonens samtykke til å innføre kutt i strøm­regningene som vil komme 40 prosent av hus­holdningene og 70–80 prosent av bedriftene til gode.

Ordningen, som senker prisen på gass til strømproduksjon fra 90 til 50 euro, skal i første omgang gjelde i 12 måneder, kunngjorde Spanias regjering tirsdag.

Det «iberiske unntaket» gjør at de to landene fritas fra en mekanisme som binder strømprisen til gassprisen, noe som har resultert i spesielt store utgifter for husholdningene, melder The Local.

At the end of March, the European Union authorised Spain and Portugal to take “exceptional measures” to reduce the price of gas used to produce electricity and to alleviate household energy bills, which are particularly high in the two countries.

The cost of energy has risen sharply in recent months in Spain and Portugal because of European electricity market rules, which force producers to sell their energy at the price of the most expensive technology — currently gas-fired power stations.

Spania og Portugal er imot dette systemet, som de mener er dårlig tilpasset situasjonen i de to landene, men de hadde hittil ikke vunnet gehør blant nordeuropeiske EU-land, som frykter at særordninger vil påvirke konkurransesituasjonen i unionen.

De to landene har imidlertid fått unntak fra reglene, og grunnen er todelt: Begge land har mye fornybar energi, og de har få forbindelser til resten av EU-markedet, forklarer EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Spania og Portugal er på flere måter heldig stilt i dagens situasjon:

Spain and Portugal are in a strategically advantageous position in that they’re not as dependent on Russian natural gas as many of their European neighbours, importing most of it from Algeria and other countries.

Spain is also the country with the largest gas storage and regasification capacity in Europe and together with Portugal is a renewable energy leader in terms of solar, hydraulic and wind power. Their energy markets are more self-sufficient and extremely well connected between both nations.

Den iberiske halvøy utgjør i praksis nærmest en «energiøy», og dermed er det enklere å gjøre Spania og Portugal mer uavhengig av EUs strømmarked:

This has led the two countries that form the Iberian peninsula (as well as tiny Andorra) to be referred to as an “energy island” by Spanish Prime Minister Pedro Sánchez and his Portuguese counterpart António Costa, as a simplified way of describing why their countries should (and now have been) temporarily released from the EU’s common market rules.

Situasjonen for Spania og Portugal har altså fellestrekk med den som gjaldt for Norge før åpningen av de store eksportkablene til Tyskland og England.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.