Nytt

EU-kommisjonen tror at Russland holder på å etablere et gasskartell ved å søke samarbeid med andre produsenter, noe EU vil motsette seg av all makt. Jo, flere som er med, jo større makt har kartellet. Norge vil måtte velge side.

Russland spiller energi-poker. EU er alarmert over sjakktrekkene til russerne: at man kaster ut utenlandske selskaper, ønsker full kontroll med rørledningene til Europa, og søker samarbeid med andre produsentland.

Russerne har tidligere fridd til den andre store gassleverandøren til Europa, Algerie, og den senere tid er dette blitt enda mer eksplisitt, da både leder for Gazprom og energiministeren var på besøk.

Worries that Gazprom was trying to expand access to the European market through Algeria were heightened last week, after a visit to Algeria by Alexander Medvedev, deputy chairman of Gazprom, and Viktor Khristenko, the Russian energy minister. They were accompanied by executives from the oil companies Rosneft and Lukoil.

Asked to comment Wednesday, Gazprom said in a statement that both sides were intending to jointly explore the oil and gas sector, and the distribution of gas in Algeria, Russia and third countries. The sides also discussed a production sharing agreement.

Men nyhetsbyrået Interfax skriver rett ut at russernes mål er et gasskartell etter modell av OPEC:

According to Interfax, the Russian news agency, Gazprom is seeking support from Sonatrach in the joint marketing of gas to Europe, and in the setting up a forum of gas-exporting countries — which EU officials fear could develop into a cartel.

In return for cooperation, Russia is offering Sonatrach participation in the construction of a liquefied natural gas terminal in St. Petersburg.

Dette fikk EUs energikommissær, Andris Piebalgs, til offentlig å uttrykke frykt for russernes planer.

The official, Andris Piebalgs, the EU energy commissioner, said in Berlin that if Russia and Algeria agreed to cooperate in the production and distribution of gas to Europe, «they could create a kind of cartel.»
..
«The context of these meetings between Russia and Algeria makes us nervous,» Pielbalgs said.

Mens EU vil åpne sitt energimarked, har Russland gått motsatt vei og lukket det: Det er kombinasjonen av mangel på gjensidighet og aggressivitet ute som vekker oppmerksomhet. Russerne nekter å slippe inn utlendinger på infrastruktursiden, og har sagt nei til å undertegne energicharteret til EU. Europa er Russlands største kunde, og Tysklands Angela Merkel vil kreve at Russland undertegner charteret.

Norge står i en delikat situasjon, som produsent og would-be samarbeidspartner med Russland i nord. Russernes utpressing av Shell på Shakalin-feltet har fått liten oppmerksomhet i norske medier. Men nå har Hydro havnet i samme situasjon i Sibir, der miljøkrav brukes som pressmiddel.

Norge har i realiteten ikke noe valg: det må velge EUs side. Men det betyr å bli Russlands motspiller: Norge blir produsenten som går mot kartellplanene. Det kan komme til å koste Norge dyrt i Moskva.

Ekspertisen er ikke i tvil om at Russlands fremstøt er en alvorlig trussel mot et fritt energimarked:

Energy analysts said attempts by Russia to create what could be a gas cartel similar to OPEC should be met with maximum resistance by EU members.

«This would be extremely dangerous for Europe,» said Claudia Kemfert, an energy expert at the German Institute for Economic Research. «Europe must quickly react by diversifying its energy resources. Apart from making more use of renewable energy, the Europeans should focus more on buying liquefied natural gas from other countries, particularly Qatar.»

Other analysts said that two powerful non-European companies working together could end up controlling nearly 40 percent of European gas needs.

«That could have a price impact,» said Christian Egenhofer, an energy expert at the Center for European Policy Studies in Brussels. «At the moment, it is hard to say what the real reasons are for growing cooperation between Algeria and Russia. This could be a serious attempt by Gazprom to build up a global cartel and therefore increase its leverage, or else President Putin is raising the stakes in order to tell the European Union that Russia has leverage too.»

Det hører med til historien at Putin viser til at Norge heller ikke har undertegnet EUs energicharter, når han blir presset. Norge vil ikke overlate tvister til en voldgiftsdomstol, men vil beholde egen jurisdiksjon, og det passer russerne utmerket.

EU official says Russia is seeking gas cartel
Energy chief worried about a Gazprom linkup with Algeria