Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kontor melder at han har blitt enige med russerne om å innlede forhandlinger ved den ukrainske grensen mot Hviterussland.

Forhandlingene skal foregå i nærheten av Pripjat-elven. Dette oppfattes som et mulig skritt mot deeskalering, skriver Financial Times.

“The politicians have agreed that the Ukrainian delegation will meet the Russian delegation without preconditions on the Ukrainian-Belarusian border, near the Pripyat river,” read a statement on Zelensky’s Facebook page on Sunday.

“Alexander Lukashenko has taken responsibility for ensuring that all planes, helicopters and missiles stationed on Belarus territory remain on the ground during the Ukrainian delegation’s travel, talks and return,” the statement added.

Zelenskyj har tidligere avvist å møtes til forhandlinger inne i Hviterussland, siden landet har fungert som oppmarsjområde for deler av den russiske invasjonsstyrken.

Samtidig skriver Aftenposten at det ryktes at tre brigader bestående av spesialsoldater angriper fra Hviterussland. Det er uvisst om disse har passert grensen eller stanset på grunn av de potensielle forhandlingene.

Opplysningene fra generalstaben, som er basert på etterretningskilder, er formidlet til Aftenposten og TV 2 gjennom ekspert på sikkerhetspolitikk ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth.

Det er altså snakk om rundt 2100 kampsoldater med 300 støttemannskap. Dette vil skape ekstra vanskeligheter for forsvaret av Kiev, men Røseth understreker at dette ikke er bekreftet.

Vi får altså signaler om eskalering og deeskalering omtrent i samme minutt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.