Selv om energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil ha dialog med britene og EU om strømkabler, avviser departementet at det er planer om noen reforhandling.

Persen sa nylig at hun vil gå i dialog om kraftflyten i kablene for å unngå «lange perioder med ren eksport i perioder med lav magasinfylling». Overfor Klassekampen presiserer statssekretæren hennes at regjeringen ikke har planer om å komme med krav eller reforhandle avtalene.

– Vi sier dialog, ikke forhandlinger. Det er naturlig å snakke med våre samarbeidspartnere for å skape en felles forståelse av hvordan håndtere spørsmål om forsyningssikkerhet, hvis en lignende situasjon som i vinter oppstår igjen, sier Amund Vik (Ap). Han snakker på vegne av Persen, som er sykmeldt med korona.

Han presiserer også at selv om det er ønskelig å unngå lange perioder med ren eksport, så er det ikke snakk om å skru av kraftflyten gjennom kablene.

Foreløpig har Norge ikke varslet Storbritannia eller EU om at man ønsker å snakke om strømeksporten. Vik kan heller ikke gi noen dato for når det blir aktuelt med samtaler.

– Vi skal først utrede hvilken effekt vinterens situasjon har hatt på kraftprisene, eksporten og forsyningssikkerhet. Da er det nærliggende å vente til støvet har lagt seg.

Han legger til at regjeringens utredningsarbeid allerede er i gang og skal være ferdig så fort som mulig.

Les også:

Aftenbladet vil erstatte olje- og energiministeren

Guri Melby: – En høy strømpris skal ikke stoppe det grønne skiftet

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.