Max Otte. Foto: © Marcus Kaufhold / CC-BY-SA 3.0 (DE).

Litt over en måned etter Angela Merkels avgang som statsminister i Tyskland kommer det nå flengende kritikk av hennes virke fra konservative rekker i hennes eget parti CDU.

Økonomen Max Otte, som i mai 2021 ble valgt til leder for den uoffisielle konservative fraksjonen i CDU/CSU kalt «verdiunionen», legger ikke fingrene imellom.

Der Spiegel skriver:

«Damen var DDR tvers igjennom. Hun var apparatsjik, hun var funksjonær, hun var fullt ut sosialisert inn i sosialismen», sa Otte mandag kveld om den mangeårige CDU-lederen.

Otte forstår ikke hvordan karrieren hennes var mulig:

«Til denne dag er det ufattelig for meg hvordan et helt land kunne la seg lure av henne – i 16 år, eller sågar enda lenger. Det var et utrolig mesterverk hun utførte, og det var et ødeleggelsesverk.»

Otte knyttet dette til Energiewende, eurokrisen, migrasjonen og koronapandemien.

Koronatiltakene har satt landet i en udemokratisk tilstand, ikke minst med hensyn til ytringsfriheten, mener Otte.

Hans-Georg Maassen, CDU-politiker og tidligere sjef for Tyskland innenlandske sikkerhetstjeneste Verfassungsschutz, slutter seg til kritikken fra Otte, som falt under et politisk arrangement om CDUs tilværelse i opposisjon.

Intern debatt blir stanset ved hjelp av stadig hardere karakteristikker av andre, mener Maassen: Først blir man kalt en viktigper, deretter en fritenker, siden høyrepopulist, høyreradikal og til slutt fascist, nazist og antisemitt. Slik ekskluderer man legitime standpunkter helt fra den demokratiske diskusjonen, hevder han.

«Verdiunionen» skal ha 4000 medlemmer, men lyktes altså ikke i å gjøre seg gjeldende internt i CDU gjennom Merkels tid som leder.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.