Memorial ber Den europeiske menneskerettsdomstolen sørge for at Russland stanser forbudet mot Memorial, som er et symbol på uavhengig granskning fortidens og nåtidens menneskerettsbrudd i Russland.

Russisk høyesterett forbød sist tirsdag Memorial.

Ved å lukke Memorial legger Russland seg ut med den del av verden som bryr seg om menneskeretter. Avgjørelsen kan ses i sammenheng med en langsom nedlukning av opposisjonen i landet. Aleksej Navalnij sitter i en fangeleir. Putin kan ha et ønske om å demonstrere at EU er maktesløse.

Med i bildet hører også Ukraina, der Putin har samlet en styrke på 100.000 mann på grensen i øst. EU har fordømt Russland og truet med konsekvenser. Det samme har USA, men ingenting har skjedd.

Putin har et annet kort: Gass. Med skyhøye gasspriser vet Putin at EU er sårbar.

Memorial har symbolsk betydning. De forbindes med oppgjøret med Stalin-tiden. Memorial har bevart arkivene over millioner av sovjetere som ble sendt til Gulag. I dagens Russland selges kalendere viet til Josef Stalin. Denne restitusjonen har vært i gang over lang tid.

Mens Memorial stenges ned gjør Beijing det samme med frie medier i Hongkong.

Samtidig kommer meldingen om at Kina og Russland skal holde en ny militærøvelse sammen.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.