Full skjenkestopp, gult nivå i skolen og strenge regler for arrangementer. Det er regjeringens hovedgrep for å få kontroll over omikron, en mutasjon som, så vidt vi kjenner til, er påvist i sammenheng med ett eneste dødsfall.

– Nå er det alvor, sa Støre. – Jula rammes av tiltakene, som vil iverksettes natt til onsdag og vare fire uker, altså fram til godt ut i januar.

– Vi trodde det var nok å bremse. Men vi er nødt til å bråbremse for at det ikke skal gå galt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hvorfor bremser de aldri på andre områder? Strømprisen bremses ikke. Innvandringen bremses ikke. Men noen få hundre innlagte, i en helsetjeneste som har halvert sengeplassene (nesten) fra 20.000 i 1980 til rundt 10.500 i dag.

Tankene går til Leif Östling, tidligere leder for Svenskt Näringsliv (tilsvarer NHO), som sa om skattene vi blir avkrevd:

– Vad fan får jag för pengarna?

Men til tross for at det nærmer seg to år siden pandemien startet, har ingenting skjedd med beredskapen. Statsråder står og sier at vi skal klare det sammen.

Dette sier de rett etter at de har erklært nasjonal skjenkestopp, midt under årest mest innbringende periode, i en bransje som ligger med brukket rygg og hvor vanlige folk faktisk har sitt levebrød.

Er målet å få flere over på trygd? Strømregningen kommer på toppen. Dette kan ende med katastrofe for denne næringen, som skaper så mye glede for oss vanlige folk som ikke kan ta festen i FN-regi eller EU-regi.

Det snakkes om begrensninger for ungene våre, for barneidretten. Snart får vel ikke barna mine lov til å ha besøk av venner de har hatt siden første klasse, siden de havnet i ulike klasser på ungdomsskolen.

Om julen har Støre følgende å si:

– Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre.

Er det muligens på tide med et opprør? Jeg gidder ikke følge alle disse tiltakene. Jeg brøt dem i fjor, da vi opplevde at nøyaktig de samme menneskene hadde lov til å spise julemiddag hos min nabo og svoger. Men første juledag skulle vi stå for servering, oppvask og innkjøp. Det var ulovlig, på grunn av regelen om maks fem personer på besøk. Selvsagt ignorerte vi disse reglene.

Tiltakene ramses sirlig opp av NTB.

* Full nasjonal skjenkestopp fra midnatt natt til onsdag.

* Det innføres nasjonalt gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler, og rødt nivå i videregående skoler.

* Alle som kan ha hjemmekontor, skal ha hjemmekontor.

* Maks 20 personer innendørs på private og offentlige sammenkomster og arrangementer. Opptil 50 kan delta i begravelser og minnestunder. Meteren skal holdes.

Virke ber om lønnsstøtteordning, men angriper ikke hovedproblemet: NHO og Høyre følger i samme spor.

– Flere bedrifter er allerede nede i knestående, og de trenger kompenserende tiltak for å komme gjennom krisen, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Det er som med det grønne skiftet: Alt blir «lønnsomt» så lenge noen andre betaler kostnadene.

Jeg hørte ikke ordet dugnad i det jeg så av pressekonferansen. Disse kommissærene har kanskje forstått at det ikke slår så godt an lenger.

Journalistene

TV2 stilte med en reporter som virket rystet over at regjeringen ikke innførte enda strengere tiltak. NRK stilte med en journalist iført munnbind som ikke kunne forstå at det hersket usikkerhet blant helsebyråkratene.

Det var heldigvis noen journalister som hadde en litt annen innstilling, og som stilte spørsmål om ikke folk kanskje var så lei av dette at de kom til å ignorere tiltakene.

I Stavanger Aftenblad stiller Hilde Øvrebekk spørsmålet: Når bikker det over?

Når mediene ukritisk har begynt å heie på tiltak og hausse opp koronatallene, bør vi kanskje tenke oss litt om.

Et influensautbrudd forårsaker i gjennomsnitt 900 dødsfall årlig i Norge. Sesongen 2017–2018 ble det estimert rundt 1400 influensa-relaterte dødsfall.

Siden mars 2020 har det dødd 1136 nordmenn med påvist Covid-19. Så å si alle hadde underliggende årsaker, gjennomsnittsalderen er godt over 80 år.

For noen dager siden skrev 47 kommuneoverleger, smittevernleger og samfunnsmedisinere et innlegg i Aftenposten der de sier at «før eller senere må vi ta inn over oss at viruset er kommet for å bli».

På Facebook leser jeg hos en venn: Dropp alle tiltak? Få det overstått.

Dette er jo et alternativ. Ellers ender det med metaforiske høygafler.

– Vi klarer det sammen, sier millionærene på skjermen, som vi vanlige folk faktisk betaler lønna for. Det spørs vel om de lavtlønte servitørene og kokkene som nå risikerer å miste jobben, er enige.

Men vi er ikke sammen. Vi spiller ikke på samme lag. Fellesskapet er dødt. Dere er våre største fiender. Vi må skape et nytt fellesskap, som ikke inkluderer våre nåværende politikere, massemedier og byråkrater.

For ordens skyld: Jeg kritiserer ikke kun Ap-regjeringen, siden Solberg-regjeringen bærer et like stort ansvar. Solberg fikk i bøtter og spann i sine åtte år som regjeringssjef.

Men nå er det Støre som sitter med makten, og da er det hans regjering som utformer politikken.

Jeg tror jeg rømmer landet snart.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.