Jens Stoltenberg pleier å uttrykke seg forsiktig, men han var usedvanlig frittalende i sin omtale av Kina onsdag. Hans ord blir garantert lagt merke til i Beijing. De var langt utenfor det Beijing finner seg i. Drev Stoltenberg solospill, eller innvarsler den skarpe tonen en ny linje fra NATOs side?

– Det er noe vi ikke har opplevd på mange hundre år, at den sterkeste, største makten i verden ikke tror på våre verdier. Og det er den verden vi beveger oss mot etter hvert som Kina vokser fram, sa Stoltenberg da han talte til Nordisk råd i København onsdag.

Han var tydelig på at nordiske land må stå sammen for å beskytte sine interesser og verdier i møte med kjempen i øst.

– Vi ser et Kina som ikke deler våre verdier, som slår ned mot demokratiske rettigheter i Hongkong, forfølger etniske minoriteter i sitt eget land og herser med land som ikke gjør som de ønsker, sa Stoltenberg.

Han konkretiserte den kinesiske trusselen.

Han viste til situasjonen som oppsto da han selv var statsminister i Norge og dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris. Med ett ble Norge fryst ut i kulden, og de diplomatiske forbindelsene nådde et bunnivå. I tillegg ble norsk eksport rammet.

Senere har både Danmark og Sverige hatt lignende opplevelser.

– Den typen oppførsel angriper kjernen i demokratiene vi ønsker å være. Dermed handler det om å stå sammen som likesinnede land som tror på demokrati og frihet, og en rettsbasert verdensorden, når vi ser Kina vokse.

Gitt Kinas voksende makt vil slik oppførsel utgjøre en stor trussel mot land som ønsker å stå opp for frihet.

– De har allerede verdens nest største militærbudsjett. De har verdens største marine allerede. De bygger et stort antall nye rakettsiloer, til langtrekkende raketter, også raketter som kan bære atomvåpen og som kan nå alle Natos medlemsland, også de i Europa, sa Stoltenberg.

Han er bekymret for at denne maktfaktoren kan påvirke vår sikkerhet.

– Men jeg er også bekymret fordi Kina simpelthen ikke tror på de verdiene vi tror på. Vi kan være uenige om mye i Norden, men vi har felles verdier, og de verdiene har blitt krenket, ikke minst av Kina, de siste årene, sa Stoltenberg til applaus fra de nordiske parlamentarikerne som satt i salen.

Stoltenberg hadde et velvillig publikum, som likte det han sa. Men han vet at alt han sier blir rapportert i Beijing og Moskva.

Det smakte nesten av solospill. Biden-regimet har ikke vært i nærheten av så klar tale.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.