Vi mangler totalt modstemmer i striden mellom Polen og EU. Vi får kun EUs versjon. I stedet for begge sider øker mediene trykket for at Polen er the bad guy og fortjener å settes på plass. Man mobiliserer et sinne som er rettferdiggjort ved den selektive fremstillingen. Et ganske skittent spill.

Derfor er det et lite sjokk hver gang man oppdager at Polens ansikt er et helt annet: Konservativt og anstendig. Tenk litt over hvilke krefter som ligger bak denne svertekampanjen. Hva står de for? Hva er hensikten?

Karolina Pawlowska, leder af tænketanken Ordo Iuris; Collage: Ordo Iuris)

For et par uger bekendtgjorde Polens fatningsdomstol, at landets forfatning har forrang frem for EU-domstolen. Det gav ‘Polen truer EU’-overskrifter, og samtlige medier anlagde et kritisk udgangspunkt. Demokrati er godt, hvis blot beslutninger ikke træffes ved direkte folkeafstemning, og overhånden udliciteres til et overnationalt organ langt fra den gennemsnitlige borger. Interesant interview med Karolina Pawlowska fra den katolske tænketank Ordo Iuris i Kristeligt Dagblad – Leder af katolsk tænketank i Polen: ‘EU må indse, vi har andre værdier end dem’(kræver login).

“‘De artikler, som beskriver dele af Polen som lgbt-frie zoner, er fake news. Der er ikke lgbt-frie zoner i Polen, og der er ikke love, som diskriminerer mod lgbt-personer. Vi har udarbejdet en skabelon til et familiecharter, som skal beskytte de polske familieværdier. I Ordo Iuris ser vi en stor udfordring for polske familier. …

Det er godt med et fællesskab med forskellige og suveræne stater. Nu om dage lader det dog til, at EU forsøger at lave en superstat, hvor alle lande indordner sig unionens værdier og idelogier. Det arbejder vi imod. Sådan er Polen ikke, og det er på tide, at EU lytter og indser, at vores værdier er anderledes end deres.’”

En familie består af en mand og en kvinde, som er gift. Det står også i den polske forfatning.”(Karolina Pawłowska)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.