Foto: EVB Energie AG / Wikimedia Commons.

En analyse av EU-data som er utført av European Trade Union Confederation (ETUC), en paraplyorganisasjon for fagorganisasjoner i Europa, viser at 2,7 millioner fattige arbeidstagere i vår verdensdel ikke vil ha råd til å varme opp boligen sin idet vinteren setter inn.

I henhold til ETUC-studien, som er gjort etter at energiprisene begynte å øke kraftig, er det omlag 15 prosent av de fattige arbeiderne i Europa som ikke har råd til oppvarming.

Denne prosentandelen er svært forskjellig fra land til land, og er høyest i disse landene:

Kypros – 45,6 %
Bulgaria – 42,8 %
Litauen – 34,5 %
Portugal – 30,6 %
Hellas – 28,7 %
Italia – 26,1 %

Av de nærmere tre millioner fattige arbeiderne som ikke har råd til oppvarming, befinner over 800.000 seg i Italia, nærmere 400.000 i Spania, snaut 300.000 i Frankrike og over 200.000 i Tyskland.

For fagbevegelsen er økt minstelønn svaret på dette problemet:

Trade unions are calling on the European Parliament to insulate workers against energy poverty by introducing a ‘threshold of decency’ into the draft EU directive on minimum wages which would ensure that statutory minimum wages guarantee a decent standard of living and could never be paid at less than 60% of the median wage and 50% of the average wage of any member state.

Currently 20 EU member states have statutory minimum wages below this level and the EU’s draft directive on minimum wages would not change this as it stands.

Økte energipriser, nærmere bestemt på drivstoff, var noe av bakgrunnen for opprøret fra de gule vestene i Frankrike som begynte høsten 2018.

Italia har den senere tiden brukt kjempebeløp på å subsidiere strømregningene, og Europa rundt funderer politikere på hvordan de kan unngå at høyere strøm- og gassregninger skal få sosialt urettferdige utslag.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂