Kong Harald holder nyttårstalen 2020 på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Mållaget mener kongen bør begynne å holde taler på nynorsk. Riksmålsforbundet mener ingen bør pålegges å snakke et språk som ikke er deres. Dette kan føre kong Harald inn i en hissig språkstrid.

NTB melder om saken, og forteller at det i et utkast til nytt arbeidsprogram for Noregs Mållag, går fram at de mener 25 prosent av kongehusets taler bør være på nynorsk. Dette ble også omtalt av NRK.

Det var Sogn Avis som først meldte om saken.

– Det er kanskje ambisiøst, men det er ikke et urimelig krav. Kongehuset er til for hele Norge og må ta i bruk hele den norske språkskatten, sier leder i Mållaget Peder Lofnes Hauge til rikskringkasteren.

Han mener dette bør gå fint ettersom medlemmene av kongehuset har gått på skole og fått opplæring.

Kongehuset svarer at de jobber for at 25 prosent av innholdet på sine nettsider skal være på nynorsk. Talene i dag publiseres på bokmål, som er tettest opp til målet kongefamilien bruker.

Trond Vernegg i Riksmålsforbundet mener kongen bør avvise kravet.

– Vi er prinsipielt imot kvoter. Språk er en personlig sak. Det dreier seg om identiteten vår og hvem vi er. Derfor mener vi at ingen skal pålegges å snakke et språk som ikke er deres, sier han til NRK.

Les også:

Er Harald også sammensuriets konge?

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂