Kina er, på en ubegrenset og ugjennomsiktig måte, i ferd med å hurtig utvide sitt atomarsenal med flere stridshoder og mer avanserte systemer for å bære dem, sa Stoltenberg mandag på en Nato-konferanse om nedrustningskontroll i København.

– Som en verdensmakt har Kina et globalt ansvar for nedrustning, sa Stoltenberg. Så langt har det vært liten kinesisk vilje til å engasjere seg i forhandlinger om temaet.

Myndighetene i Beijing vil også dra fordel av felles begrensninger, mer åpenhet og forutsigbarhet, mener Nato-sjefen.

I slutten av juli offentliggjorde Federation of American Scientists (FAS) en studie om konstruksjonsarbeid som utføres i et område nær Hami i Xinjiang-provinsen i Kina. Noen uker tidligere meldte Washington Post om en lignende byggeplass med rakettlagringsplasser eller utskytingsramper nær Yumen i Gansu-provinsen.

De kan samlet være snakk om 200 nye rakettsiloer, mener FAS’ eksperter. Det er i så fall flere enn de som er i drift i Russland og halvparten så mange som i USA.

Kina antas å ha omkring 350 atomstridshoder, mens USA og Russland hver har 4.000.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂