Nargis Nehan, Afghanistans minister for olje og mineraler, ankom onsdag Norge med sin familie, opplyser hun selv på Twitter. Hun har tidligere jobbet for Flyktninghjelpen, og i et intervju med engelske Channel 4 sier hun krigen i Afghanistan er en «stedfortreder-krig».

I et fire minutter langt intervju med Channel 4 beskriver hun situasjonen og flukten:

Nargis Nehan vokste opp som flyktning med sine foreldre i Pakistan. Ifølge flere kilder utmerket hun seg tidlig som skoleflink, og da hun returnerte til Afghanistan sammen med sine foreldre og søsken i 2002, med en Master i økonomi og administrasjon fra universitetet i Peshawar, var hun med på å opprette et kontor for Flyktninghjelpen, skriver Bloomberg:

She repaid this trust by graduating from a university in Peshawar and getting a job with a foreign nongovernmental organization, becoming the family’s main breadwinner. She returned to Kabul in 2002, in the aftermath of the U.S.-led invasion. The city was shattered, but it was full of opportunities for an English-speaking, computer-literate Afghan woman. She helped open the Norwegian Refugee Council’s office, then was hired by Afghanistan’s ministry of finance. (Bloomberg)

I videoen over appellerer hun til FN om å gripe inn.

– Krigen i Afghanistan er en stedfortreder-krig (proxy war). Alle vet hvilke land som står bak, og det er en tragedie for det afghanske folket. FN må gripe inn!

Hun navngir ikke landene hun mener står bak utviklingen, men flere indikatorer finnes i saken fra Bloomberg:

Kabul’s Iron Woman Champions Afghanistan’s Mineral Resources

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂