Hva godt kan komme ut av Afghanistan kan man spørre. Landet har vært en kilde til nedslående nyheter i tiår. Men nå kommer en utrolig nyhet som kan revolusjonere fremtiden: Afghanistan har enorme mineralressurser, av vanlige metaller som jern og kopper, men også sjeldne som niobium og lithium.

Lithium brukes til å lage batterier til bærbare datamaskiner og smart phones. Afghanistan har nok lithium til å bli kanskje verdens største eksportør.

Det er Pentagon som opplyser dette. Historien om hvordan reservene ble oppdaget er i seg selv spennende.

Russerne foretok geologiske undersøkelser, men etterlot dataene da de forlot landet i 1989. Målingene viste at det fantes spennende muligheter. De ansatte ved instituttet ville ikke at Taliban skulle få fatt i dem, og tok dem med seg hjem. Først da amerikanerne veltet Taliban, tok de dem frem.

Amerikanerne foretok målinger fra fly i 2004 som var oppløftende. Men det var først da det kom et team fra Irak som hadde sett på forretningspotensiale der, at ting begynte å skje. Pentagon-teamet brakte inn profesjonelle til å studere dataene, og det var da den kommersielle verdien ble klar.

The United States has discovered nearly $1 trillion in untapped mineral deposits in Afghanistan, far beyond any previously known reserves and enough to fundamentally alter the Afghan economy and perhaps the Afghan war itself, according to senior American government officials.

The previously unknown deposits — including huge veins of iron, copper, cobalt, gold and critical industrial metals like lithium — are so big and include so many minerals that are essential to modern industry that Afghanistan could eventually be transformed into one of the most important mining centers in the world, the United States officials believe.

An internal Pentagon memo, for example, states that Afghanistan could become the «Saudi Arabia of lithium,» a key raw material in the manufacture of batteries for laptops and BlackBerrys.

The vast scale of Afghanistan’s mineral wealth was discovered by a small team of Pentagon officials and American geologists. The Afghan government and President Hamid Karzai were recently briefed, American officials said.

While it could take many years to develop a mining industry, the potential is so great that officials and executives in the industry believe it could attract heavy investment even before mines are profitable, providing the possibility of jobs that could distract from generations of war.

Gruveindustrien kan forandre Afghanistans fremtid. Hvis den håndteres på riktig måte. I første omgang skal det utlyses konsesjoner. Her har man allerede trådt feil. Gruveministeren fikk sparken for å ha tatt imot 30 millioner dollar i bestikkelse fra Kina. Kina fikk rettighetene til å utvikle kopperminene, og Kina har lyst på mer.

Samtidig gjør den påviste rikdommen at sentralregjeringen blir mer selvbevisst.

Afghanistan mangler ekspertise på nesten alt. Rikdommen kan føre til splittelse, korrupsjon og havne på utenlandske hender.

Nyheten har likevel store positive sider: nå vil næringslivet være interessert i at NATO vinner krigen mot Taliban.

U.S. Identifies Vast Riches of Minerals in Afghanistan

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂