Broren til Afghanistans president Hamid Karazai er en stor narkohandler. Forholdet har vært kjent i flere år, men Karzai nekter å gjøre noe med det. Slike forhold tærer hardt på tilliten til myndighetene og eksemplet med broren er ikke enestående.

Just as the Taliban have benefited from money produced by the drug trade, so have many officials in the Karzai government, according to American and Afghan officials. Thomas Schweich, a former senior State Department counternarcotics official, wrote in The New York Times Magazine in July that drug traffickers were buying off hundreds of police chiefs, judges and other officials. «Narco-corruption went to the top of the Afghan government,» he said.

Når presidentens bror er narkohandler og beskyttes av myndighetene, kan det neppe blir mer kompromitterende. Ahmed Wali Karzai har ved to anledninger, i 2004 og 2006, presset frem frigivelsen av store konfiskerte beslag med heroin. Han har fått en av presidentes rådgivere til å ringe og true frem frigivelse. Eller han har ringt selv og sagt rett ut: Heroinet er mitt.

Ahmed Wali Karzai er idag leder av provinsrådet i Kandahar. Presidenten beskyttelse av broren svekker Karzais troverdighet.

But the assertions about him have deeply worried top American officials in Kabul and in Washington. The United States officials fear that perceptions that the Afghan president might be protecting his brother are damaging his credibility and undermining efforts by the United States to buttress his government, which has been under siege from rivals and a Taliban insurgency fueled by drug money, several senior Bush administration officials said. Their concerns have intensified as American troops have been deployed to the country in growing numbers.

«What appears to be a fairly common Afghan public perception of corruption inside their government is a tremendously corrosive element working against establishing long-term confidence in that government — a very serious matter,» said Lt. Gen. David W. Barno, who was commander of coalition military forces in Afghanistan from 2003 to 2005 and is now retired. «That could be problematic strategically for the United States.»

The White House says it believes that Ahmed Wali Karzai is involved in drug trafficking, and American officials have repeatedly warned President Karzai that his brother is a political liability, two senior Bush administration officials said in interviews last week.

Både Det hvite Hus, State departement og DEA bekrefter at de kjenner til flere rapporter om Ahmed Wali Karzai. De har tatt opp forholdet med broren gjentatte ganger, men Hamid spør hele tiden etter konkrete bevis.

En informant ble skutt og drept, angivelig av Taliban.


Reports Link Karzai’s Brother to Afghanistan Heroin Trade

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.