Hva tenker en 12 år gammel gutt som blir overfalt av tre utenlandske eldre gutter og «smadret», som danskene sier. Hvordan vil det prege ham? Hvordan vil det prege resten av familien og slekten? Skolekamerater? Lærere? Eller myndigheter?

Et lille modbydeligt overfald i Husumparken, onsdag aften. “Shit hvor er unge sindssyge efterhånden”, skriver en Maria i kommentarsporet, der er hermetisk renset for oplysninger om overfaldsmændene. Jeg ved dog fra pålidelig kilde, at det drejer sig om… ‘udlændinge’. Quelle surprise.

“Bare lige til info. Så stjal de også hans iphone 11, han havde købt for sine fødselsdagspenge (han blev 12 år for en måned siden) han har fået den tilbage af politiet…” (Kristina Bådsgaard)

Dette bildet ville vært på forsiden av Politiken hvis det var danske gutter som slo en yngre innvandrer til blods. Alle vet det. De vet også at det ikke finnes noen slik historie, for i klansamfunnet blir selv den minste forulempning hevnet hundre ganger. Det er derfor ingen som tør, uten backup, og det ser ikke ut til å være noen voksne som tør ta belastningene.

Derfor fortsetter volden, mot barn, i et samfunn som påstår at de bryr seg om de svake mer enn noen gang.

Vi som ser begge sider, tror denne oppfatningen må kvalifiseres: Det kommer an på hvem du er. Vi har fått et forskjellssamfunn, ikke bare økonomisk, men også etnisk-religiøst-kulturelt, og i dette samfunnet har du et handikap hvis du er innfødt og hvit. Hvis du får hjelp, er det grenser for hvor langt f.eks. politiet vil gå i å hjelpe deg. Hvis det skjer på skolen, er det enda mindre grunn til å vente hjelp, selv når volden har nådd lærerne.

Hvilken virkning har denne volden på samfunnet over tid? Vi får et forløyet samfunn, et samfunn der brutale fakta feies under teppet. For å opprettholde inntrykket av normalitet, vil medier og politikere unngå å nevne at det skjer en forrykkelse av balansen i samfunnet, der en importert befolkning straffritt kan bruke vold. Hvis sakene havner i rettssalen, er straffene milde, og alle de mindre sakene, som behandlingen Mikkel ble utsatt for i Husum utenfor København, farer man over med harelabb. Man vil helst ikke vite det, og du skal ikke lage for mye bråk.

Bare de siste årene har denne ubalansen blitt merkbart sterkere, og voldskulturen merker det. De kan tillate seg mer og mer.

Hvordan tror medier og politikere at fremtiden blir?