USAs utenriksminister Antony Blinken ber landets allierte om å hente hjem IS-krigere fra Syria. Han sier de ikke kan bli værende i landet for alltid.

– Situasjonen er rett og slett uutholdelig. Det kan ikke være slik for alltid, sa Blinken i Roma i Italia, der han mandag deltok på et ministermøte til den USA-ledede koalisjonen som kjempet mot ekstremistgruppa IS.

Rundt 10.000 mistenkte IS-krigere holdes fengslet i nordlige Syria av vestligstøttede kurdere, ifølge amerikanske anslag.

Blinken oppfordret land til å få IS-krigere hjem for å rehabilitere eller hvis nødvendig straffeforfølge dem.

Det er USA og Italia som er vertskap for møtet i Roma, som skal ta opp kapasiteten og utbredelsen til IS, stabiliseringsinnsatsen i Irak og Syria og utviklingen i den jihadistherjede Sahel-regionen i Afrika.

Norge deltar

– Daesh kan fortsatt være en trussel og tiltrekke seg støtte, sa Italias utenriksminister Luigi Di Maio, med henvisning til det arabiske akronymet for den ytterliggående islamistgruppen.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) deltar også på utenriksministermøtet, og hun skal også ha bilaterale samtaler i tilknytning til møtet. Koalisjonen består av 77 land og fem organisasjoner.

Mandagens møte er det første koalisjonen har hatt på ministernivå siden koronapandemien brøt ut.

Kunngjorde midler

Blinken viste til at på tross av at IS har blitt nedkjempet militært, er ekstremistgruppa fortsatt i stand til å kunne gjennomføre store angrep.

– Vi må være like forpliktet til våre mål om stabilisering som vi var da den militære innsatsen endte i seier, sa utenriksministeren.

Han kunngjorde også at USA skal bidra med over 3,5 milliarder kroner som er øremerket til å hjelpe landene rundt Syria og fordrevne personer i Syria.

Ifølge britiske Press Association (PA) vil Storbritannias utenriksminister Dominic Raab under Roma-møtet kunngjøre sitt løfte om 17,5 millioner dollar ekstra for å bekjempe IS.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas advarte i forkant av samtalene at IS ennå ikke er bekjempet.

– I Irak og Syria har Den islamske staten blitt presset tilbake, men de er ikke beseiret. I andre regioner får de til og med mer innflytelse. I Roma vil vi gjøre det klart: vi vil ikke tillate at terroristene tar en eneste centimeter, det gjelder også i Afrika.

Tyskland har i dag rundt 250 soldater i Irak dedikert til koalisjonens arbeid med å bekjempe IS i Syria og Irak.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.