Kinas utenriksminister Wang Yi. Foto: Romeo Ranoco / REUTERS / NTB scanpix

Mens Kinas forhold til USA nærmer seg frysepunktet, prøver den kinesiske utenriksministeren Wang Yi å styrke båndene til europeiske land.

Wang ankom tirsdag Italia på sin første utenlandsreise siden koronaviruset rammet Kina i vinter.

– Et forent, stabilt og velstående Europa er viktig for hele verden, understreket utenriksministeren.

Han nevnte ikke USA ved navn, men beklaget «provokasjoner og skade fra ytre krefter» som rammer EU.

I likhet med Kina er også flere store EU-land blitt utsatt for hyppig kritikk fra USAs president Donald Trump.

Mens Kina befinner seg i en dyp handelskonflikt med USA, har Trump hevdet at europeiske land skylder Nato penger.

Kommer til Norge

I tillegg til Italia skal Wang i løpet av uken besøke Tyskland, Frankrike, Nederland og Norge.

– Besøket er en god mulighet til å styrke forholdet mellom Norge og Kina og til å fremme viktige norske utenrikspolitiske og økonomiske interesser, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse nylig.

Bekjempelse av koronapandemien, arbeidet i FNs sikkerhetsråd og forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina står på dagsordenen. Det gjør også menneskerettigheter, ifølge Søreide.

De siste månedene har Kina fått mye internasjonal kritikk for den nye sikkerhetsloven som er innført i Hongkong. Etter at loven trådte i kraft, er en rekke demokratiforkjempere blitt pågrepet i den delvis selvstyrte byen.

Hongkong-protest

I Roma deltok Hongkong-aktivisten Nathan Law tirsdag i en demonstrasjon før han møtte pressefolk.

Law ba Italia til fordømme Kinas krenkelser av menneskerettighetene. Flere land bør gå sammen i en allianse mot Kina og landets menneskehetsbrudd, oppfordret aktivisten, som selv valgte å forlate Hongkong etter at sikkerhetsloven ble innført.

Møtet med pressen fant sted samtidig som Wang Yi og Italias utenriksminister Luigi Di Maio var i ferd med å undertegne handelsavtaler.

Avtalene omfatter både naturgass, transport og eksport av italienske landbruksprodukter. Italias regjering håper økt eksport vil bidra til å løfte landet ut av den økonomiske krisen som ble utløst av koronapandemien.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.