Midtøsten, Myanmar og forholdet mellom Kina og Norge var blant temaene da utenriksminister Espen Barth Eide møtte Kinas utenriksminister Wang Yi i Beijing.
– Wang Yi var jo utenriksminister også sist jeg var det (i 2012-13). Så vi er gamle kjente, sier Eide (Ap) til NTB.
Han har også møtt lederen for Kommunistpartiets internasjonale avdeling og skal videre til et møte med visestatsminister Ding Xuexiang tirsdag.
Sist gang en norsk utenriksminister besøkte Kina var i 2018. I årene før dette var forholdet svært kjølig som følge av at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.
Ifølge utenriksministeren snakket han og Wang mye om forholdet mellom Norge og Kina, men også om felter der begge parter har interesser – deriblant krigen på Gazastripen, samt situasjonen i Rødehavet og på den okkuperte Vestbredden.
Både Kina og Norge har vært mye i kontakt med de arabiske landene som forsøker å få på plass et slags helhetlig forslag til en israelsk-palestinsk fredsplan. Begge land mener også at støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) må opprettholdes.
– Det er det mest konkrete som skjer nå, det opplever vi begge, sier Eide, som er på en todagers tur til Kina. Tirsdag reiser han videre til Shanghai der han skal møte norsk næringsliv og norske studenter.
Like etter møtet kom Kina med en offisiell uttalelse der Wang er raus med lovordene.
Her sier han blant annet at forholdet mellom Kina og Norge er blitt mer modent og motstandsdyktig med årene, samtidig som han roser Norge for å ha et vennlig syn på Kina.
– Kina verdsetter den norske regjeringens objektive, rasjonelle og vennlige syn på Kinas utvikling, sier Wang.
Han påpeker også behovet for at landene viser gjensidig respekt for hverandres valg og kjerneinteresser og understreker at både Kina og Norge ønsker å styrke det praktiske samarbeidet seg imellom.
Eide sier til NTB at han og Wang snakket om en rekke temaer, også krigen i Ukraina, der Norge og Kina har et noe mer ulikt syn.
Kina har ikke fordømt Russlands invasjon og har opprettholdt et tett økonomisk samarbeid med Russland, men uten å involvere seg i krigen.
Menneskerettigheter er et tema der Kina som oftest ikke er på linje med vestlige land. Før besøket har Eide understreket at han ville ta opp flere saker, blant annet situasjon til de muslimske uigurene vest i Kina, samt Tibet og Hongkong.
– Så lenge det er gjensidig respekt, er det fullt mulig med en meningsfull dialog, sier Eide.
Også konflikten i Myanmar fikk oppmerksomhet fra de to utenriksministrene. Kina grenser til Myanmar, og har derfor blitt berørt av de borgerkrigsaktige tilstandene, særlig i den svært urolige delstaten Shan.
I januar meglet Kina fram en våpenhvile mellom Myanmars militærjunta og opprørsalliansen i området. Norge var på sin side en sentral aktør under demokratiseringsprosessen før militærkuppet for tre år siden.
– De har kontakt med både militærregimet og den alternative regjeringen. De er interessert i våre erfaringer, og ønsker seg en utvikling med forsoning, sier Eide til NTB:
Handelspolitikk, næringspolitikk, klimaspørsmål og reform av internasjonale institusjoner var også på agendaen.
I en uttalelse fra Utenriksdepartementet etter møtet med Wang understreker Eide behovet for en tydelig Kina-politikk.
– Norge skal føre en tydelig og forutsigbar Kina-politikk, basert på bredden i våre interesser, inkludert vår nasjonale sikkerhet. God kunnskapsutvikling og informasjonsdeling med norske samfunnsaktører, særlig næringslivet og akademia, er viktig for å få til dette, sier Eide videre.
I uttalelsen står det også at både Norge og Kina er enige om å feire at det er 70 år siden det ble opprettet diplomatiske bånd mellom Norge og Kina. I tillegg vil Kina og Norge trappe opp besøkene på høyt nivå mellom landene.