Norges nye utenriksminister Anniken Huitfeldt hadde mandag kveld sin første samtale med USAs utenriksminister Antony Blinken, på telefon, etter først å ha hatt et 40 minutter langt møte ansikt til ansikt med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Tromsø. 

Huitfeldt og Lavrov deltar begge på møtet i Barentsrådet i Tromsø. Mandag hadde de et 40 minutter langt møte, det første på ministernivå mellom Russland og et Nato-land, etter at åtte russiske diplomater ble utvist fra Brussel, anklaget for spionasje, tidligere denne måneden.

Ifølge Huitfeldt ble temaer som de to landene både er enige og uenige i, drøftet på det knapt 40 minutter lange møtet.

– Fra norsk side tok vi opp menneskerettighetssituasjonen i Russland. Vi hadde også sikkerhetsspørsmål, der vi er uenige, sier hun.

– Men vi ser fram til at vi skal kunne åpne grensene og møte hverandre, føyer hun til.

Sergej Lavrov, som har vært russisk utenriksminister i 17 år, var høflig upresis i sin omtale av møtet med Huitfeldt, men langt mer direkte i sin omtale av Nato.

– Nato har omtalt Russland – og Kina – som den største trusselen mot Nato, sier Lavrov, som beskylder Nato og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for å ville ta verdensherredømme.

– Jens Stoltenberg sier nå at Nato må ta ansvar i hele verden, i Stillehavet og i Latin-Amerika – you name it, sier den russiske utenriksministeren.

– Mange av uenighetene mellom oss er ideologiske. Hvem er nummer én, hvem skal herske over verden. Vi mener at vi må konsentrere oss om det virkelige livet.

De to utenriksministrene møttes først ved minnesmerket over falne sovjetiske soldater i Tromsø.

– Jeg ble veldig rørt da vi la ned blomster ved minnesmerket for sovjetiske soldater her i Tromsø, sier han.

Seremonien på Tromsø gravlund var første gang de to utenriksministrene vekslet håndtrykk.

Senere på kvelden hadde Huitfeldt og Lavrov en felles middag, før den norske utenriksministeren tok en telefonsamtale med sin amerikanske kollega, Antony Blinken. Man må kunne anta at mye av samtalen dreide seg om møtene hun hadde hatt med Lavrov tidligere på dagen, men overfor NTB var hun også høflig upresis.

Huitfeldt gjennomførte den 20 minutter lange samtalen fra Tromsø, der hun er i forbindelse med ministermøtet i Barentsrådet.

– Det var en god samtale, skriver Huitfeldt i en kommentar til NTB.

– Vi deler målet om å videreutvikle de sterke båndene mellom våre to land. Vi snakket om klima, samarbeidet i sikkerhetsrådet og om arbeidet framover som nære Nato-allierte, fortsetter hun. (NTB)

Les også:

Stoltenberg: – Et europeisk forsvars­samarbeid vil splitte Europa

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂