Situasjonen i Frankrike er langt mer alvorlig enn det som kommer frem i mediene. Mediene glatter over og vil redusere det hele til et politisk spill mellom kjente aktører og klarer ikke skjule sin skadefryd over at Marine Le Pen fikk mindre oppslutning enn målingene tydet på.

Men Macrons parti fikk enda mindre. Det vi ser er en systemkrise.

Det samme ser vi i Sverige, der den sosialdemokratiske konsensusen sprekker. Først var det Liberalerna som brøt ut og nå var det Venstrepartiet. Selv om Venstrepartiet brøt ut på en enkeltsak er det likevel uttrykk for at lojaliteten til sosialdemokratene svikter.

Det er en parallell til Oslo der byrådet gikk av. At Rødt stemte mot byrådet er en parallell til det Venstrepartiet gjorde i Riksdagen.

Vi får en flytende situasjon fordi kursen fremover er usikker. Det vil ta tid før det tegner seg et alternativ.

Mediene og de statsbærende partiene håper at velgerne ikke skal oppdage sprekkene i strukturen. Men jo lenger man utsetter en åpen og redelig diskusjon, jo større blir de.

De største sprekkene er fornedringsvolden og de seksuelle overgrepene mot unge og barn. Det er blitt så mange av dem at politiet igjen og igjen går ut og advarer. Men mediene tør ikke gå tett på og politikerne er stort sett tause. Det ville aldri skjedd hvis rollene var annerledes fordelt og alle vet det.

Dermed blir sprekkene enda større. Ingen vet når noe knekker. Det kan komme brått og plutselig.

I mens dere venter på at videoen skal prosessere ferdig, abonner på Doc TV på Rumble: https://rumble.com/DocTV.

Sendingen vil gå på YouTube med direktechat senere kl 22:00.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂