Christine Meyer er Høyre byrådslederkandidat i Bergen. Foto: Alf Simensen / NTB

Høyres byrådslederkandidat Christine Meyer sier at hun vil danne byråd i Bergen med Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Dermed droppes Venstre og KrF.

Det kan bli en nokså uventet koalisjon som styrer byrådet i Bergen de neste fire år.

Ifølge Høyres byrådslederkandidat Christine Meyer er hennes parti innstilt på å danne byråd med Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Venstre og KrF blir sendt på gangen.

Meyer bekrefter til Bergensavisen at Bergenslisten ikke blir en del av byrådet.

NTB melder om saken.

Det sier hun etter at Høyre fredag hadde samtaler med FrP p, Sp, INP, Bergenslisten og Pensjonistpartiet, som alle ønsker en omkamp om bybanetraseen langs Bryggen. Dette har vært en sentral sak i lokalvalgkampen.

– Samtalene har vært konstruktive, og vi vil lage en samarbeidsavtale med alle partiene, sier Meyer.

Snudde i Bybanen-saken

Under valgkampen svarte Meyer «ja» på at hun garanterte at hennes parti ikke ville ta en omkamp om Bryggen-traseen, ifølge NRK.

Dette løftet varte ikke så lenge. Torsdag snudde hun og Høyre i denne saken, og brøt forhandlingene med Venstre og KrF.

– Høyre er et styringsparti og vil styre. Vi prøvde å komme fram til en avtale som ikke innebar omkamp om Bybanen, men slik den parlamentariske situasjonen er, var ikke det mulig, sier Høyre-kandidaten.

Tunnelpartiene

Partiene som nå møter Høyre, er også kjent som «tunnelpartiene» siden de ønsker at Bybanen til Åsane skal gå i tunnel gjennom sentrum.

Det har vært mye frem og tilbake i denne saken mange år, men i vår landet byrådet på at Bybanen til Åsane skal gå over Bryggen.

Men også innad i Høyre er det uenighet om dette.

Etter at Bergen Høyre snudde i denne saken torsdag, ba Monica Mæland (H), leder for næringsrådet, Meyer fredag om ikke å legge opp til omkamp om bybanetraseen langs Bryggen.

– Blir krevende

Fredag møttes også det ferske fylkestinget i Vestland om saken. De frykter for hele Bybanen-prosjektet hvis det sås ytterligere tvil om det.

Fylkestinget påpeker at fylkeskommunen allerede sitter på en stor byggherre­organisasjon som har i oppgave å bygge Bybanen.

– Fylkeskommunen vil ha noe å si. Jeg vil tro staten også vil melde seg på. Får vi en utsettelse, så klarer vi ikke å holde på den. Det kommer også til å bli krevende å bygge opp en ny, sier Aleksander Øren Heen, gruppeleder for Senterpartiet i fylkestinget, til Bergens Tidende.

Marte Hammer, som er gruppeleder for SV i fylkestinget, påpeker at tunnelutredningen som ble gjennomført for to år siden, viste at det alternativet har enda større utfordringer.

Men uavhengig av utfallet i denne konrekte saken på sikt, later det nå til at Bergen kan få et byråd av Høyre, FrP og Sp.

Les også: 

Fire av ti bergensere vil at Solberg skal gå av som Høyre-leder

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.