Aps byrådslederkandidat Roger Valhammer er lunken til å snakke med Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Folkeaksjonen nei til mer bompenger går tilbake, og Ap går kraftig fram på en ny måling i Bergen. Dermed er ikke bompengemotstanderne lenger størst i byen.

Det viser julimålingen Sen­tio Re­search Norge har laget for Bergensavisen.

På junimålingen var Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) det største partiet i byen med 22,1 prosents oppslutning, men i juli har partiet gått tilbake med 2,1 prosentpoeng til 20 prosent. Samtidig går Ap fram med 4,5 prosentpoeng og er med en oppslutning på 21,8 prosent byens største parti.

Til sammen får FNB, Frp og Høyre 31 representanter i bystyret i Bergen. De trenger minst 34 representanter for å skifte ut dagens byråd hvor Ap, KrF og Venstre sitter med makten.

– Det er et protestvalg, men slik landskapet er nå, gjør bompengepartiet det vanskelig for de borgerlige å få skiftet ut det nåværende byrådet, sier førsteamanuensis Terje Knutsen ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til BA.

FNB-leder Trym Aafløy har tidligere sagt at partiet vil snakke med Høyre og Ap etter valget. Aps byrådslederkandidat Roger Valhammer sier imidlertid at de ikke har noe særlig å snakke med FNB om.

– Bomlisten har tre ultimatumer. Det første, å rive ytre bompengering, krever enorme overføringer fra staten. Bomlisten krever også å kutte rushtidsavgiften og ikke bygge bybanen til Åsane. Det er det motsatte av det vi mener, sier Valhammer.

For de øvrige partiene var oppslutningen slik i juli (endring fra juni i parentes): Rødt 5,8 (+1,3), SV 7,8 (-2,5), MDG 7,3 (+0,6), Sp 2,8 (-1,2), KrF 2,2 (-1,4), V 5,9 (+2,7), H 21,3 (+ -0,1) og Frp 4,2 (-1,9).