Christine Benedichte Meyer (H) er ny byrådsleder i Bergen. Foto: Alf Simensen / NTB

Christine Meyer (H) presenterte mandag formiddag Bergens nye byråd, som består av politikere fra Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Meyer er byrådsleder.

Klokken 11 mandag 30.oktober, i Bergen rådhus, utnevnte byrådsleder Meyer sitt nye byråd.

Fra før er det kjent at Marit Warncke (H) er Bergens nye ordfører og Thomas Flesland (Sp) varaordfører, melder NTB.

De øvrige byrådene er:

* Byråd eldre, helse og omsorg Marte Monstad (FrP)

* Byråd for barnehage- og skole Daniel Hägglund (FrP)

* Byråd for næring, kultur og idrett Reidar Digranes (Sp)

* Byråd for finans Eivind Nævdal-Bolstad (H)

* Byråd for barnevern, sosiale tjeneste og mangfold Charlotte Spurkeland (H)

* Byråd for byutvikling Christine Khars (H)

Mindretallsbyråd

Dette blir et byråd som er sammensatt av et temmelig omfattende spekter av politiske partier. De to borgerlige partiene H og FrP har fått med seg det ellers rødgrønt orienterte Senterpartiet, og i tillegg får man støtte i bystyret fra Bergenslisten, Industri- og næringspartiet og Pensjonistpartiet.

Det gjenstår å se hvor harmonisk et slikt “politisk mangfold” kan fungere på litt sikt, når de kontroversielle sakene kommer på bordet.

De seks partiene har uansett inngått en samarbeidsavtale, der det blant annet er avtalt å utrede et nytt tunnelalternativ for Bybanen til Åsane.

I presentasjonen av byrådsplattformen løftet Meyer eldreomsorg og reduserte skatter, gebyrer og avgifter som noen av byrådets viktigste saker. Byrådet vil også få fart på regulering og boligutbygging.

Bybane-saken

Dette har lenge vært en politisk verkebyll i Bergen. Etter mye frem og tilbake landet omsider Høyre, FrP og Sp på å samarbeide om å danne byråd i Bergen. Bybane-saken ble avgjørende for samarbeidet.

Partiene som Høyre har valgt å samarbeide med, kalles tunnelpartiene siden de ønsker at Bybanen til Åsane skal gå i tunnel gjennom sentrum.

Det skjedde til tross for at Meyer under valgkampen svarte «ja» på at hun garanterte at hennes parti ikke ville ta en omkamp om Bryggen-traseen, som ble bestemt i vår.

Omstridt leder med lang politisk erfaring

Selv har Meyer lang politisk erfaring fra både riks- og lokalpolitikken. Fra 2001 til 2003 var hun statssekretær i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, og hun har også vært finansbyråd og helsebyråd i Bergen.

I tillegg har hun vært konkurransedirektør og administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (2015-2017).

Her havnet hun i medienes søkelys i forbindelse med hvordan SSB håndterte “politisk ukorrekt” informasjon knyttet til kostnadene ved innvandring.

Den svært innvandringsliberale Meyer ønsket i praksis å legge lokk på ærlig forskning omkring dette følsomme temaet. Det hele endte med at daværende finansminister Siv Jensen (Frp) presset Meyer til å gå av.

Meyer er professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole,  og er for øvrig gift med den minst like  innvandringsliberale økonomiprofessor og tidligere arbeids- og administrasjonsminister, Victor Norman.

Norman er blant annet kjent for sin uttalelse om at Norge bør ta imot 100.000 syrere. Han mente videre at det “er bra at Norge blir utvannet og det gjør ikke noe om nordmenn blir i mindretall” i eget land.

Les også: 

Flere medier: SSB-sjef Christine Meyer går av

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.