Arkivhyller med mapper over Stasi-informanter i det sentrale Stasi-arkivet i Berlin. Bakerst står arkivsjef Roland Jahn. Foto: Dr. Hubertus Knabe / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Wikimedia.

Arkivet der flere millioner tyskere har kunnet lese sin mappe fra det østtyske hemmelige politiet Stasi, ble nedlagt torsdag etter nesten tre tiår i drift.

Nå skal flere millioner dokumenter og tusenvis av bilder og lydfiler istedenfor administreres av det tyske riksarkivet i Koblenz. Det skal også de 1.300 ansatte ved arkivet.

Selve filene skal ikke flytte seg, men heller forbli ved det gamle Stasi-hovedkvarteret i Berlin. De er fortsatt tilgjengelige for allmennheten. Gjennom 30 år har det kommet over 7,3 millioner forespørsler om tilgang til filer i arkivet, hvorav 3,5 millioner stammer fra borgere som ønsket å vite hva Stasi hadde på dem.

Til sammen samlet Stasi inn over 111 hyllekilometer med papirer om over seks millioner mennesker i Øst-Tyskland. I tillegg er det mer enn 15.000 sekker med dokumenter som ble makulert i perioden før gjenforeningen, og som ikke er blitt rekonstruert.

Overføringen ble markert med en seremoni torsdag kveld. Til stede var blant andre Tysklands kulturminister Monika Grütters, Forbundsdagens president Wolfgang Schaüble og Berlins ordfører Michael Müller. Overføringen falt på årsdagen for den brutale undertrykkingen av en folkeoppstand i Øst-Berlin i 1953. Tilhørerne markerte oppstanden, som endte med over 50 dødsfall, med et minutts stillhet.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂