Nytt

Benjamin Netanyahu hadde en sensasjon til verdenspressen: Israel gjennomførte for kort tid siden et etterretningskupp. Det lyktes å hente ut et halvt tonn dokumenter fra et lager i Teheran.

Dokumentene viser at Iran hele tiden har hatt et hemmelig atomprogram, stikk i strid med løftene til Det internasjonale atomenergibyrået. Det har også brutt atomavtalen med EU, USA, Russland og Kina.

For at budskapet skulle nå ut holdt Netanyahu presentasjonen på engelsk. Alt materialet er overlevert USA for at de skal autentisere det.

Materialat virket meget overbevisende. Netanyahu viste flere klipp av iranske ledere der de sier det ikke har vært noe atomprogram og at Iran aldri har hatt planer om å bygge en bombe.

Dokumentene viser noe annet. Iran har hatt et offisielt atomprogram, til sivilt bruk. Men det har også hatt et hemmelig, kalt Project Amad.

Dokumenter viser at Iran har eksperimentert med å lage atombombe, med å fremstille spesialmetall som skulle romme bomben og ikke minst: med å få rakettene til å bære et atomstridshode. Iran har allerede raketter som når Tel Aviv og Moskva, men planlegger enda mer langtrekkende.

I 2017 ble det hemmelige atomprogrammet flyttet til et arkiv i Teheran. På utsiden så det ut som et hvilket som helst lager, men innenfor var det et ultramoderne stålkabinett på rekke og rad. Israel fikk nyss om arkivet og etterretningstjenesten lyktes å hente ut 100.000 files.

Kan Trump og Pompeos tøffe språkbruk den senere tid ha noe å gjøre med israelernes funn?

Hvis det kan bevises at iranerne har løyet, er avtalen så godt som død. Det kan også bli vanskelig for EU å forsvare den.