Potemkin ville imponere tsarinaen Katharina d. II og fikk bygget hus som ga inntrykk av aktivitet og velstand. Men det var bare en fasade. Bak fasaden var det ingenting. Uttrykket har gått inn i språket: Potemkins kulisse.

Dagens politikk er fasade, men det jobbes så hardt med å produsere en flom av ord at man merker det stikker noe under. Demokrati betyr, som Biden sa, at «vi er folket». Eliten kaller seg folket, den styrer ikke bare på vegne av det.

Man anstrenger seg for å gi inntrykk av at det er en ny enighet etter fire år med Trump. Det lyder ikke overbevisende. Russland kalles fiende, mens Kina er en konkurrent.

Slik snakker en appeaser.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂