Lederne for G7 lanserte lørdag en plan for å hjelpe med bygging av infrastruktur i vanskeligstilte land som et svar på Kinas lignende framstøt.

Samarbeidet skal være et verdidrevet og gjennomsiktig alternativ med høy standard i konkurranse med Kinas Belte-vei-initiativ som er blitt rullet ut de siste årene, ifølge Biden-administrasjonen, som står bak initiativet til planen, som kalles «Bygg opp verden bedre», forkortet B3W.

Strategisk konkurranse med Kina om infrastruktur i lav- og mellominntektsland var tema under G7-toppmøtet i britiske Cornwall lørdag. Ifølge Det hvite hus er det et infrastruktur-behov verdt 4.000 milliarder dollar.

– USA og mange av våre partnere har lenge vært skeptiske til Kinas nye Silkevei-initiativ, sier en høytstående Biden-rådgiver og legger til at Kinas mangel på åpenhet, hensyn til klimaet og respekt for arbeidsforhold er problematisk.

– Men fram til nå har vi ikke kunnet legge fram et godt alternativ.

Kina-kritikk

Formelt står samtaler om økonomisk gjenoppbygging, utenrikspolitikk og helse på møteplanen lørdag. Men forholdet til Kina ser ut til å overskygge det meste, ifølge britiske medier.

Ifølge kilder skal president Joe Biden ha oppfordret sine kolleger til å agere mot tvangsarbeid i Kina. Han skal også ha ytret ønske om at kritikk av kjempen i øst må skrives ned i toppmøtets slutterklæring.

På initiativ fra USA ventes det at G7-lederne også vil oppfordre Verdens helseorganisasjon til å gjennomføre en ny uavhengig granskning av koronavirusets opprinnelse, skriver avisa The Guardian.

Demonstrasjoner

G7 består av verdens største økonomier – USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Også EU er med på G7-møtet i det sørvestlige England denne helgen, der også hundrevis av demonstranter er på plass for å protestere mot det de mener er verdensledernes altfor dårlige innsats for å møte klimakrisen.

I løpet av helgens toppmøte skal både verdenshandel og økonomisk gjenoppbygging samt klima og sikkerhetsspørsmål diskuteres.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂