Prins Hamzah bin Hussein, Screenshot

Utenriksministeren i Jordan, Ayman Safadi, nevner prins Hamzah bin Hussein, «ondsinnet komplott» og utenlandske makter i samme åndedrag. Dermed blottstiller han at kongehuset er i splid med seg selv. Det har aldri skjedd før.

På den ene siden har Jordan opptrådt mildt overfor det som må oppfattes som et kuppforsøk. Men dét gjør ikke alvoret mindre. Kongens halvbror har konspirert mot ham.

Komplottet ble avverget rett før det skulle settes i gang, ifølge Safadi.

– Da var det klart at de gikk fra planlegging til handling, sa han.

Minst 14 personer er pågrepet, siktet etter en sikkerhetslov, opplyste utenriksministeren. To har tidligere blitt bekreftet pågrepet. (NTB)

Det er mye som er uklart. Hvis et medlem av kongehuset var innblandet, hvorfor ventet man da helt til konspiratørene var klare til å slå til?

– Folk rundt prins Hamzah hadde kontakt med enheter som kategoriserer seg selv som opposisjonen utenlands. Disse bevegelsene ble kontrollert og tatt over. De statlige virksomhetene tok dem ved roten, sa Safadi.

Safadi, som også har tittelen visestatsminister, sa at etterretningsagenter hadde fulgt med på personene som har tatt del i det angivelige komplottet. De hadde etter hvert varslet kongen. (NTB)

Hamzah benekter at han har deltatt i noe kupp eller noen konspirasjon. Men hans advokat sendte en video til BBC hvor han anklager kongen for korrupsjon. Det er å utfordre broren.

I en video sendt til BBC fra prinsens advokat beskylder prins Hamzah landets ledere for korrupsjon, inkompetanse og trakassering, og sier han er plassert i husarrest. Han avviser at han har tatt del i noen konspirasjon.

Hamzah må ha visst at han utfordret kongen.

Labib Kamhawi, en jordansk analytiker, sier at Hamzah har krysset en rød linje ved å antyde at det kan finnes et alternativ til kongens styre.

– Dette er noe kongen ikke aksepterer eller tolererer. Dette er årsaken til at vi ser det som har skjedd. Denne saken er nå mer eller mindre avsluttet, sier han til nyhetsbyrået AFP. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.