Fra al-Hol-leiren i Syria den 31. mars 2019. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB.

Danmarks regjering ble i september i fjor advart av Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om at den islamske staten (IS) har smuglet 30 barn ut av fangeleirer i Syria for å trene dem opp til å utføre terror i hjemlandene.

Fire departementer ble briefet om saken av FE, avslører Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger modtog regeringens fire centrale ministerier – Udenrigs­ministeriet, Justits­ministeriet, Forsvars­ministeriet samt Stats­ministeriet – i september sidste år en fortrolig orientering fra Forsvarets Efterretnings­tjeneste (FE), hvori tjenesten redegjorde for sagen.

Også IS-barn med tilknytning til Danmark befinner seg i syriske fangeleirer. Det er ikke kjent om noen av dem er smuglet ut, men FE har lenge pekt på risikoen for at disse en dag kan begå terror i Danmark.

Hverken etterretningstjenesten eller danske statsråder vil gi noen kommentar til saken.

Utenriksminister Jeppe Kofod kunngjorde i fjor høst at fremmedkrigere er uønsket i Danmark, og at barna er i en situasjon som foreldrene har skapt og må ta ansvar for.

Ekstra Bladets avsløring reiser spørsmål om hvorvidt FE-briefingen kan ha påvirket den danske regjeringens beslutning om ikke å hente IS-barn med dansk tilknytning fra Syria til Danmark.

Regjeringen hadde nemlig elementer som kunne peke i retning av motsatt avgjørelse: Politiets Efterretning­stjeneste (PET) har tidligere pekt på risikoen for at barn som ikke hentes til Danmark, kan utgjøre en større terrortrussel med tiden fordi de radikaliseres i Syria.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.