I Danmark er tre IS-bruder som ble hentet fra en syrisk fangeleir, tiltalt for å ha reist til et konfliktområde og for å ha fremmet terror. 

De tre kvinnene som nu er 33, 35 og 38 år gamle, reiste til Raqqa- og Deir al-Zour-provinsen i Syria hvor de stilte seg til disposisjon som hjemmeværende husmødre og hustruer for krigere for Islamisk stat.

Anklagemyndigheten vil ha dem dømt for å ha fremmet en terrororganisasjon.

De tre kvinnene ble 7. oktober hentet til Danmark sammen med deres ialt 14 barn, fra Roj-leiren i det nordøstlige Syria og har sittet varetektsfengslet siden det.

Den 35-årige kvinnen kan få sin sak avgjort allerede om to uker.

– Det er vår oppfatning at kvinnene har vært en viktig del av IS gjennom familiemessig og praktisk understøttelse av terrororganisasjonen, hvilket bidro til IS’ aktiviteter i de besatte områdene, skriver statsadvokat Jakob Berger Nielsen, statsadvokat i Viborg, i en pressemelding.

To av kvinnene har kun dansk statsborgerskap mens den 38-årige har dobbelt statsborgerskap. Anklagemyndigheten ønsker å ta det danske passet fra henne og få henne permanent utvist.

– Det er selvsagt alvorlig at folk reiser fra Danmark og inn i et konfliktområde i utlandet og hjelper en terrororganisasjon som IS under en væpnet konflikt. Vi mener det er en skjerpende omstendighet at perioden har vært så lang, sier statsadvokat Lise-Lotte Nilas i København.

Barn av IS-krigere – «Cubs of the Caliphate» – helt ned til ti år antas å ha blitt opplært til å bruke våpen og å ha blitt sendt ut i kamp. I Storbritannia har eksperter i kontraterror uttrykt bekymring for den risikoen barn som er født av britiske foreldre og dermed har juridisk rett til å returnere, utgjør. 

– Vi kommer til å oppleve at små barn som er født i kalifatet kommer tilbake. De har vært utsatt for ekstrem vold eller vært deltagere i ekstrem vold, men teknisk sett er de fortsatt barn. Noen er blitt tvunget til å skyte fanger; de er grensetilfeller mellom offer og hjernevasking.

En rapport fra King’s College Londons senter for studier av radikalisering antyder at 145 britiske kvinner og 50 barn er eller har vært tilknyttet IS i Midtøsten. Disse beskrives som en potensiell trussel:

– De mindreårige besitter et ideologisk engasjement og praktiske ferdigheter som utgjør en potensiell trussel ved retur.

Hvor ille det kan gå har IS selv dokumentert. Videoen under denne linken anbefales ikke.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.