IS-kvinner internert i Al Hol-leiren i Syria. AP Photo/Maya Alleruzzo, File

Riksadvokaten i Danmark krever at en dansk-bosnisk kvinne skal utvises fra landet etter at hun oppholdt seg i Syria og knyttet seg til IS.

Kvinnen bodde i Syria fra 2015 til 2019 med sin daværende ektemann og deres seks barn, og skal der ha vært en del av det såkalte IS-kalifatet.

Dette kalifatet var et forsøk fra den islamistiske terrororganisasjonen IS på å danne en egen stat, med svært strenge islamistiske regler og klare ambisjoner om å erobre naboland.

Det ble begått en lang rekke forbrytelser, overgrep og til dels massakrer i regi av denne IS-staten.

IS og deres såkalte kalifat ble imidlertid kontant nedkjempet av forente styrker fra en rekke land, og IS-tilhengerne ble enten drept, arrestert eller spredt for alle vinder i fjerntliggende ørkenområder.

Den dansk-bosnisk kvinnen er tidligere dømt i lavere rettsinstanser for sin IS-tilknytning, og nå går saken for landets høyesterett.

NTB-Ritzau melder om saken.

Riksadvokaten vil frata henne statsborgerskapet og utvise henne fra Danmark. Ved å være husmor og kone bidro hun til å fremme IS, ifølge dansk påtalemyndighet.

Denne definisjonen av straffeansvar har også blitt benyttet i en rekke andre land, som blant annet Norge og Sverige.

«Jeg var bare hjemme og passet barna» har ikke vært ansett som noen frifinnende forklaring.

Se også artikkel under om IS-kvinnene.

I dag har kvinnen åtte barn, som alle har dansk statsborgerskap. Hun ble hentet hjem til Danmark i 2021 sammen med barna.

Det er uvisst hva slags fremtid alle barna til IS-kvinner vil kunne få i et vestlig land. Det eneste som er sikkert, er at de vil kreve betydelige ressurser fra samfunnet.

Les også: 

IS-kvinnene som ble hentet til Norge var del av en ekstrem gruppering

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.