Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er uenig med FrPs Jon Georg Dale (til venstre) om hvorvidt Norge bør inkludere CO2-opptaket fra skog i klimamålene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FrP mener at Norge må inkludere CO2-opptaket fra skog i klimamålene, på samme måte som EU gjør. Regjeringen mener dette vil svekke Norges nåværende klimamål.

Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Jon Georg Dale sier til NRK at alt som skal til for å nå de ambisiøse klimamålene, er at Norge regner skog på samme måte som EU.

De mener regjeringen i et brev til Stortinget erkjenner at det er mulig å innfri klimaforpliktelsene ved å ta med norsk skog i CO2-regnestykket.

– Det gjør at vi kan nå våre forpliktelser etter både Paris-avtalen og de innmeldte målsettingene som regjeringen har på en langt billigere og mer effektiv måte, sier Dale.

Han viser til at regjeringen har varslet at Norge skal gjennomføre sin klimapolitikk sammen med EU, og sier at dette også må gjelde skog.

I brevet skriver regjeringen at dersom Norge hadde brukt EUs regnemåte, «kunne Norge ha regnet med et CO2-opptak på om lag 10 millioner tonn fra skog- og arealsektoren» i årene 1990 til 2030.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier regjeringen har gjort et politisk valg ved å holde det fulle CO2-opptaket i norsk skog unna det overordnede norske klimamålet.

Han sier FrPs linje ikke bare ville svekket Norges nåværende klimamål, men også det tidligere målet om kutt på 40 prosent innen 2030.

– Og det ville fortsatt vært et brudd på Paris-avtalen, fordi du ikke kan drive å svekke klimamålet ditt hele veien, sier Rotevatn.

 

Se Dagsorden på YouTube og Rumble kl. 21 seks dager i uken. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.