Klima og miljøminister Sveinung Rotevatn. Foto: Berit Roald / NTB.

Regjeringen, og spesielt klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), beskyldes for å ha påført Norge enorme, unødvendige kostnader. Industrien og skattebetalerne får svi for den ubegripelige tabben.

Det er FrPs energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Halleland som nå fyrer av en kraftsalve mot regjeringen, og spesielt klima- og miljøminister Rotevatn.

I et debattinnlegg i Nettavisen påpeker Halleland at Norge så til de grader «har lurt seg selv» i forbindelse med det såkalte klimaregnskapet. Dette resulterer i at nasjonen påføres enorme kostnader, helt unødvendig.

Halleland beskriver sammenhengen:

Norsk skog binder enorme mengder CO2 årlig. Men når norske utslippskutt skal telles i årene som kommer, har regjeringen bestemt seg for å holde skogen vår utenfor regnestykket. Resultatet er milliardregning til norske bedrifter og sterkt unødvendige klimatiltak som rammer folk flest, skriver han i Nettavisen.

Han fortsetter:

Med sitt nye og mer ambisiøse klimamål skal EU-land nå få regne inn opptak fra stående skog i klimaregnskapet sitt, forklarer Halleland.

Dermed trenger ikke Norge gjennomføre fullt så omfattende utslippskutt i industri, samferdsel osv. for å oppfylle målene som er satt av EU.

Men her kommer altså den ubegripelige tabben fra regjeringen og Rotevatn inn i bildet. Halleland kaller det «årets klimatabbe»:

Likevel har Rotevatn denne uken etter press fra Fremskrittspartiet, erkjent at regjeringen har tatt et «politisk valg» om å holde det fulle CO2-opptaket i norsk skog unna det norske regnskapet når utslippskuttene våre skal telles, sier Halleland.

FrP-politikeren supplerer:

I et brev til Fremskrittspartiet bekrefter Klima- og miljødepartementet at regjeringen trolig har gjort århundrets forhandlingstabbe med EU. Departementet sier at hvis Norge hadde brukt EUs regnemåte for utslippskutt med skog, kunne vi ha bokført 10 millioner tonn CO2 i regnskapet vårt. Det er ca. 2/3 av utslippskuttet regjeringen har lagt opp til i sin egen klimaplan.

Men dette har altså Rotevatn bestemt seg for å se bort fra. Han har frekt og freidig meldt Norge «frivillig» til å ta store utslippskutt som det slett ikke er noe krav om fra EU.

Man tror nesten ikke det er sant det man leser.

Takket være Rotevatns tabbe ender Norge opp med en rad kostbare og smertefulle tiltak alle deler av samfunnet vil kjenne byrden av:

Regjeringens klimaplan er full av forslag til nye forbud, påbud og kraftige avgiftsøkninger for norsk industri. For å nå de norske klimamålene innen 2030 (uten opptak fra skog), mener regjeringen blant annet at det er nødvendig å la MDG-styrte byer få mulighet til forby bensin- og dieselbiler og forslår en tredobling av CO2-avgiften på norske arbeidsplasser, skriver Halleland.

Han oppsummerer galskapen slik:

Alt regjeringen hadde trengt å foreta seg, hadde vært å telle utslipp på samme måte som EU-landene nå skal få muligheten til. Det vil være enkelt og billig å nå de norske klimamålene dersom vi teller med CO2-opptaket fra norsk skog, og gjør som våre naboer i Europa.

At Rotevatn og Venstre har fått gjennomslag for å holde norsk skog utenfor når utslippskuttene våre skal telles, bør få alarmklokkene til å gå langt inn i Høyre og blant alle som er opptatt av at industrien vår skal ha like konkurransevilkår som konkurrerende europeiske land.

Det er rett og slett noe alvorlig galt med regjeringens klimapolitikk, avslutter Halleland i sitt innlegg i Nettavisen.

Man må spørre seg: Hvor illojal er det mulig for en minister å være overfor eget land og folk? Rotevatns innsats står til stryk.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.