Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) informerer om Norges forsterkede klimamål for 2030 i Oslo den 7. januar 2020. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Å redusere utslipp med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2030 bør lovfestes, mener regjeringen.

Det var i februar 2020 at Norge meldte inn dette som et forsterket klimamål for 2030 under Parisavtalen.

Norges klimamål for 2050 ble også forsterket da regjeringen la fram Norges Lavutslippsstrategi i 2019, hvor det ble varslet at utslippsintervallet i klimalovens paragraf 4 ville bli redusert med en størrelsesorden på 90 til 95 prosent fra utslippsnivået i referanseåret 1990.

Nå foreslår regjeringen å lovfeste disse forsterkede klimamålene ved å endre paragraf 3 og 4 i klimaloven.

– Vi har satt oss ambisiøse klimamål. Nå lovfester vi de forsterkede klimamålene slik at de blir rettslig bindende for regjeringen og Stortinget. Det bidrar til å gi en bindende retning i klimapolitikken og eit klart signal om at vi tar klimamålene på alvor, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i en pressemelding.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.