Journalistene i Cumhuriyet ble pågrepet noen måneder etter kuppforsøket mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (bildet). Foto: Murat Cetinmuhurdar/ PPO / Reuters / NTB

Tyrkia brøt menneskerettighetene da de pågrep ti regjeringskritiske journalister og avisledere i 2016, fastslår Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

De ti jobbet for opposisjonsavisen Cumhuriyet, som er en av de eldste avisene i Tyrkia. De ble fengslet etter å ha publisert en serie artikler og innlegg i sosiale medier som kritiserte regjeringens politikk.

De ble beskyldt for å ha spredt propaganda for «terroristorganisasjoner», deriblant Kurdistans arbeiderparti (PKK), som står på terrorlisten til Tyrkia. Pågripelsene skjedde noen få måneder etter det mislykkede statskuppet mot president Recep Tayyip Erdogan.

Journalistene søkte flere ganger om å bli sluppet fri, men alle forsøk ble avvist av tyrkiske domstoler. En i gruppen satt fengslet i 16 måneder, en annen i over 14 måneder, en i nesten ni måneder, og resten i over sju måneder.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har konkludert med at journalistene benyttet ytringsfriheten sin, at de ikke støttet eller oppfordret til vold, og at det ikke er bevis for at de ønsket å støtte terrorgrupper.

Tyrkia er nå dømt til å betale 16.000 euro, cirka 170.000 kr, i erstatning til hver av journalistene. De sju dommerne, hvorav en er fra Tyrkia, stilte seg enstemmig bak dommen.

Tyrkia har høstet omfattende internasjonal kritikk for fengsling av journalister og stenging av medier og har falt til 154. plass blant de 180 landene på pressefrihetsindeksen til Reporters Without Borders.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.