Bildet: Når Erdogan er så cocky overfor Vesten skyldes det at han har lest EUs svakhet. Erdogan vet at han når som helst kan slippe migrantstrømmen løs på Europa, og Europa har ikke noe svar.

 

Recep Tayyip Erdogan bryr seg ikke om hva politikere som Thorbjørn Jagland mener. Hans regjering har oversendt forslag til nasjonalforsamling om at dødsstraff gjeninnføres.

Dødsstraffen ble avskaffet i 2004 som ledd i forhandlingene med EU. Ved å foreslå gjeninnføring viser Erdogan at han bryr seg katten om EU, eller: Han vil ha medlemskap på egne betingelser, gjerne ved utpressing.

I uken som gikk forlangte han at NATO innstiller patruljeringen utenfor kysten av Tyrkia. Det ønsket vil ikke NATO etterkomme. Foreløpig.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan said on Saturday that his government would ask parliament to consider reintroducing the death penalty as a punishment for the plotters behind the July coup bid. Capital punishment was abolished in Turkey in 2004 as the nation sought accession to the European Union. Meanwhile, Turkish police detained Murat Sabuncu, the editor of newspaper Cumhuriyet, on Monday morning, in the latest crackdown on independent media.

EU og Vesten undervurderer kraften i Erdogans «sprang». Der Spiegel omtaler det som et putsch, et kupp innenfor kuppet. Erdogan har bare såvidt begynt og EU har ingen svar, annet enn talemåter. Man har sanksjonert Russland, men hvordan sanksjonerer man et NATO-land?

 

EUObserver.com