Da Franco styrte Spania, var det ikke god tone å reise på ferie til Spania. Nå styres Tyrkia av et regime som er mindre stabilt og mer brutalt. Likevel øker norsk turisme etter en bølgedal. Nordmenn bryr seg ikke om at folk har fått ødelagt sine liv, tortureres og stilles for retten i skueprosesser.

En må spørre seg om nordmenn som drar til Tyrkia på ferie under de rådende omstendigheter, har et moralsk pass. Ikke at mediene eller politikerne forsøker å gi dem et. Dekningen av Tyrkia er passiv, tilskueraktig, til tross for at Erdogan ukentlig utfordrer Vesten, og Europa spesielt.

EU er opptatt av Polen, men opptrer maktesløst overfor en virkelig trussel. EU er dessuten delt. Federica Mogherini har ikke oppgitt tanken om et tyrkisk medlemskap.

Behandlingen av en av Tyrkias fremste journalister, Ahmet Sik, sier mye om standarden på rettssystemet. Hvor er Jagland?

Dommeren ble fornærmet og sendte en av Tyrkias mest respekterte journalister på gangen da rettssaken mot ham ble gjenopptatt mandag.

Journalisten Ahmet Sik (bildet) fikk ordre om å forlate rettssalen etter at han kom med skarp kritikk av regjeringen da rettssaken mot ham og 16 andre ansatte i avisen Cumhuriyet kom i gang igjen.

Rettssaken mot de 17 journalistene, tegnerne og sjefene i Cumhuriyet startet 24. juli. Etter at flere av de tiltalte er midlertidig løslatt, sitter fortsatt fire, blant dem den kjente gravejournalisten Sik, fortsatt i fengsel.

Dommeren ble fornærmet da Sik fordømte retten og regjeringen og sa den behandler alle som kritiserer den, som terrorister.

– Det dreier seg om et rettsapparat som er under regjeringens kontroll, og som bruker terrorist-stempelet til absurde anklager, sa Sik, som nå har sittet 360 dager i fengsel.

Dommeren, Abdurrahman Orkum Dag, nektet å la Sik fortsette og ga ordre om at han skulle fjernes fra salen.

De 17 er anklaget for i sin journalistiske virksomhet å støtte tre organisasjoner den tyrkiske regjeringen anser for å være terrororganisasjoner, nemlig det kurdiske partiet PKK, det ytterliggående venstrepartiet DHKP-C og bevegelsen til den islamske predikanten Fethullah Gülen.

De tiltaltes tilhengere kaller anklagene absurde og sier de er et forsøk på å stoppe et av Tyrkias siste uavhengige medier.

Cumhuriyet er sterkt kritisk til president Recep Tayyip Erdogan og har trykket en rekke førstesideoppslag som har gjort Erdogan rasende. (NTB)

Det er farlig å være journalist i Tyrkia.  Foto: stillbilde fra Youtube

Turismen tar seg opp

Nå øker turisttrafikken til Tyrkia. Tenker ikke nordmenn over at de reiser til et regime som er paranoid, og hvor det heller ikke er rettsvern for utlendinger hvis de er på feil sted til feil tid?

Uroligheter i landet førte til nedgang i antall reiser til Tyrkia. Men nå vil nordmenn tilbake, melder turoperatørene.

– Etter et par år med kraftig nedgang i antall reisende på grunn av uroligheter i landet ser vi at tendensen er i ferd med å snu. Vi så tendenser til dette allerede på tampen av sommeren 2017, hvor antall søk på reiser til Tyrkia økte, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24.

Ving har økt kapasiteten til Tyrkia med 50 prosent til neste sommer, og Tyrkia-trenden har bare forsterket seg utover høsten. Røhr-Staff forteller at salgsøkningen er på 500 prosent sammenlignet med samme periode i 2016.

– Trenden er med andre ord veldig klar, men det er en stund til vi er tilbake til de store volumene fra sommeren 2013, sier hun.

Også i Tui Norge merker de at interessen for Tyrkia er tilbake.

– Vi så tendensen allerede i sommer, og vi har økt kapasiteten med 25 prosent til neste sommer. Vi ser på muligheten for å øke mer, da trenden ser veldig positiv ut, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, ser også en positiv trend. (NTB)

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!