Nytt

Et brev sendt til en person i Detroit som ledd i folketellingen i USA. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

Høyesterett i USA har avgjort at Trump-regjeringen kan avslutte den amerikanske folketellingen torsdag. Regjeringen ble saksøkt av flere borgerrettsgrupper og lokale myndigheter i demokratstyrte byer, som mente den korte tidsfristen ville gjøre det vanskelig å fange opp minoritetsgrupper, men Bureau of the Census gir Trump-regjeringen rett.

Høyesterett omgjør med dette en tidligere avgjørelse tatt av en føderal dommer i California, som krevde at folketellingen fortsatte ut oktober.

Folketellinger i USA gjennomføres hvert tiende år. De påvirker antall representanter som de ulike delstatene har i Kongressen, og størrelsen på føderale overføringer til delstatene. Resultatene av folketellingen som pågår nå, vil få betydning for valget som skal holdes i 2024.

Opprinnelig var det meningen at årets folketellingen skulle være ferdig i slutten av juli. Men tidsplanen ble endret som følge av koronapandemien.

Trump-regjeringen har argumentert med at innsamlingen av data måtte avsluttes ved utgangen av september slik at arbeidet med folketellingen kunne fullføres innen en tidsfrist 31. desember, opplyser NTB.

I følge Bureau of the Census er 99,9% av USAs folketall allerede gjort rede for, og Høyesterett delte dermed ikke demokratenes bekymring for at tidsfristen kunne påvirke kvaliteten på folketellingen.

OCT. 13, 2020 — As of today, well over 99.9% of housing units have been accounted for in the 2020 Census. Self-response and field data collection operations for the 2020 Census will conclude on October 15, 2020.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!