Folk feirer «Brexit day» i London, 31. januar 2020 Foto: REUTERS/Henry Nicholls/NTB scanpix

En gransking utført av det britiske datatilsynet avviser at byrået Cambridge Analytica og Russland sto bak brexit. Det er en liberal konspirasjonsteori, mener statsviter Lee Jones.

Det er Klassekampen som har saken:

Ingen av delene stemmer, konkluderte det britiske datatilsynet forrige uke, etter en tre år lang gransking. Likevel fikk den oppsiktsvekkende nyheten påfallende lite oppmerksomhet, påpeker statsviteren Lee Jones ved Queen Mary University of London.

– Det minner meg om et gammelt ordtak: En løgn kan reise halve verden rundt før sannheten rekker å få på seg skoene, sier Jones til Klassekampen.

Statsviter Jones utdyper:

– Det var ingen kopling fra Russland til Cambridge Analytica, og ingen kopling fra Cambridge Analytica til brexit. Det var bare nonsens. Det eneste som var sant, var at Facebook lot et selskap hamstre data fra en hel haug med mennesker, sier Jones.

Konspirasjonsteori

Lee Jones nøler ikke overfor Klassekampen med å kalle Cambridge Analytica-skandalen en konspirasjonsteori, forankret i den liberale eliten som ikke forstod hvorfor de tapte folkeavstemningen:

– Hangen til å tro på slike konspirasjonsteorier er et tegn på vår politiske forvirring og forfall. Den er høyst merkbar blant den liberale intelligentsiaen, som jo er de siste man skulle tro holdt på med sånt, sier han.

Hva burde den liberale elite gjort, spør avisen:

– Se etter dypereliggende årsaker. Vær litt mer selvransakende. Driv med skikkelige politiske analyser, framfor å falle til ro med tåpelige konspirasjonsteorier, svarer han.

– Det finnes ekte, dypereliggende politiske grunner bak leave-flertallet, valget av Donald Trump og framveksten av populisme i Europa. Hvis man er bekymret over dette og vil stagge utviklingen, må vi forstå hvorfor disse tingene skjer og gjøre noe med de grunnleggende årsakene.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂