Konrad Steffen omkom i en breulykke på Grønlandsisen. Illustrasjonsfoto: Skrugal

Den prominente klimaforskeren Konrad Steffen omkom etter å ha falt i en bresprekk på Grønnland. Dr Steffen var en nøkkelfigur for spredningen av myten om Grønlandsisen smelter, og ble varmt omfavnet av politikere som Al Gore. Mye tyder imidlertid på at ekstremt snøfall og isøkning kan ha bidratt til ulykken.

Dr Konrad Steffen (68) var direktør for det sveitsiske føderale instituttet for skog-, snø- og landskapsforskning, da han omkom 8. august på Grønland. Politiet opplyser at Steffen falt ned i en bresprekk og druknet i vannet under. Konrad Steffen var en av verdens ledende stemmer på faren for global oppvarming og nedsmeltingen av Grønlandsisen

Bresprekken var en kjent fare for Steffen, som lå i nærheten av hans basestasjon. Medarbeider på stasjonen, Jason Box, påpeker imidlertid at sterk vind og rekordstort snøfall gjorde det vanskelig å få øye på slike landemerker, og det medførte antagelig at ulykken kunne skje.

Dr. Steffen bygde en stasjon på Grønland i 1990, og har jobbet med å legitimere historien om menneskeskapt global oppvarming i 40 år. Journalister og politikere har i alle år valfartet til stasjonen hans på Grønnland, for så se de «enorme klimaendringene» ved selvsyn.

New York Times hevder i en artikkel at hans livslange forskningsinnsats på Grønland «bekreftet at global oppvarming fører til at Grønlandsisen smelter med økende hastighet».

Det New York Times-artikkelen ikke opplyser, er at Steffens tragiske død skjedde under en kraftig økning i Grønlands ismasser. Normalt skal grønlandsisen miste rundt 4 gigatonn is om dagen i midten av august, men i stedet øker volumet på en måte vi  aldri har sett før – og veksten har akselerert de siste årene.

Danmarks Polar Portal kaller fenomenet for «uvanlig snøvær». Siden midten av juli har ismassen smeltet mindre enn normalt, og det er beregnet at  ismassen på Grønland økt med ca. 13 gigatonn siden 10. august. Dette er helt uhørt om sommeren, og kan ha bidratt til at Dr. Steffen mistet oversikten og falt i bresprekken han kjente godt fra før.

Verden har mistet en anerkjent forsker og en idealist.

Vi har fortsatt igjen noen få av Kent Andersens siste bok. Ny bok kommer i september 2020!