Harsharn Singh Tathgar ble pågrepet av PST lørdag. Foto: Privat

Harsharn Singh Tathgar har erkjent å ha mottatt penger for informasjon – det skal dreie seg om et «ikke ubetydelige kontantbeløp», ifølge fengslingskjennelsen.

Tathgar er født i India og er norsk statsborger. Han er ansatt i Det Norske Veritas og er aktiv i partiet Venstre.

Siktede ble i ettermiddag varetektsfengslet for fire uker.

Retten viser blant annet til beslagsrapporter og til at «siktede gjennom sitt arbeid har tilgang til sensitiv informasjon som anses «hemmelig» i
straffeloven § 123s forstand, og til skadepotensialet dersom slik informasjon gjøres kjent for annen stat».

I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen. Ifølge kjennelsen har han «mottatt ikke ubetydelige kontantbeløp i vederlag».

Han har ikke erkjent at informasjonen var egnet til å skade nasjonale interesser. Retten mener det er sannsynlig at siktede har forstått hvem han møtte og at han har delt skjermingsverdig materiale, skriver tingrettsdommer Anette Barth i kjennelsen.

Oslo tingrett viser videre til «den skjulte møtevirksomheten over tid».

Tathgar ble pågrepet på en restaurant i Oslo lørdag. Da skal han like før ha hatt et møte med en russisk etterretningsoffiser, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste.

50-åringen var ved valget i fjor høst kandidat for Venstre i bydel Vestre Aker i Oslo. Han har tidligere vist sympati for Miljøpartiet de Grønne.

Tathgar har støttet Leger uten grenser og organisasjonen «Dråpen i havet» med penger, sistnevnte flere ganger, ifølge hans egen facebookside.

Dråpen i havet samler inn penger og utstyr for å bistå migranter som ankommer Europa. Organisasjonen, som ble etablert høsten 2015, er aktiv i flere flyktningleire i Hellas.

I 2001 fullførte Tathgar en doktorgrad om nikkel i magnesiummetall ved Institutt for materialteknologi på NTNU, og har tidligere vært forskningsdirektør i Sintef og Umoe Solar, skriver TV 2.

Han skal ikke være tidligere straffedømt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.