En kvinnelig byggesaksbehandler i Drammen kommune er tiltalt for til sammen 50 tilfeller av grov korrupsjon og dokumentforfalskning. En nær mannlig slektning av varaordfører Yousuf Gilani er tiltalt i samme sak – også han for grov korrupsjon.

Kvinnen og mannen er begge byggesaksbehandlere i Drammen kommune.

Hun skal ha mottatt rundt 1,2 millioner for sine tjenester. Den mannlige kollegaen fikk bare småpenger.

Hovedtiltalen i korrupsjonssaken er klar, skriver Drammens Tidende. Den felles tiltalen mot de to korrupsjonssiktede gjelder 16 tilfeller av grov korrupsjon.

Kvinnen er i tillegg tiltalt for ytterligere 14 tilfeller av grov korrupsjon og 20 tilfeller av dokumentforfalskning.

Det var i januar 2016 de to byggesaksbehandlerne ble pågrepet, siktet for grov korrupsjon.

I slekt med varaordføreren

Kvinnen er etnisk norsk. Hun fikk «klientene» av sin kollega, en 44 år gammel norsk-pakistaner som er i nær slekt med tidligere varaordfører Yousuf Gilani.

Document omtalte siktelsene i fjor – Something rotten in the state of Drammen

Av 25 byggesaker som man mistenker det er betalt penger for, er 20 fra folk med ikke-norsk bakgrunn.

The Gilani-connection

Minst ti av byggesakene i korrupsjonssaken knyttes til personer i Gilani-slekten, og flere av dem har status som siktet. Varaordføreren er ikke en av disse.

Kvinnen skal ha mottatt store summer for å gi byggetillatelser som ellers ikke ville blitt gitt. I noen av sakene som omfattes av tiltalen, er beløpene ukjent. De spesifiserte beløpene viser imidlertid at kvinnen til sammen skal ha mottatt 1,2 millioner kroner fra en rekke utbyggere.

Mannen har ifølge tiltalen fungert som et mellomledd mellom kvinnen og utbyggere. Han skal til sammen ha mottatt 115.000 kroner for sine tjenester.

Nekter straffskyld

Korrupsjonssaken begynte å rulle i oktober 2015 under en gjennomgang av rutinene på byggesaksavdelingen i Drammen kommune. De to saksbehandlerne ble senere siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet en periode.

Begge har nektet straffskyld i avhør. Politiet har hatt enormt mye dokumenter å jobbe med i korrupsjonssaken, hvor 27 utbyggere er involvert. Noen er allerede dømt, men har anket dommen. Andre er tiltalt, og møter i retten utover høsten og vinteren, mens det foreløpig ikke er tatt ut tiltale mot resten, skriver Drammens Tidende.

Dømt for NAV-bedragerier

Kvinnen er tidligere dømt for omfattende bedragerier av NAV, skrev VG 21 januar i fjor:

57-åringen er tidligere straffedømt for omfattende NAV-bedrageri. Hun har selv oppgitt å ha hatt anstrengt økonomi i flere år.

Spørsmålet Document stilte da, kan stilles igjen: Hvordan kan en kvinne som har begått «omfattende» bedrageri få en stilling i det offentlige som medfører stort ansvar og forutsetter tillit?

Rettssaken mot de to starter i Drammen tingrett 8. januar. Det er satt av tre uker til saken.

 

Drammens Tidende: 50 tiltalepunkter mot korrupsjonssiktet byggesaksbehandler

Document: Something rotten in the state of Drammen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂