Svenska kyrkan på Hammersborg i Oslo er blant menighetene som nå har saksøkt Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De nordiske folkekirkene krever tilbakebetalt statsstøtte for tre år og har nå saksøkt staten.

– Stevningen er levert til Oslo tingrett, bekrefter advokat Frode Sulland i en e-post til Vårt Land.

Han representerer de nordiske folkekirkene (svenske, finske og islandske) som krever å få etterbetalt statsstøtte for årene 2017 til 2019.

Barne- og familiedepartementet avviste i slutten av januar i år folkekirkenes grunnlag for søksmålsvarselet. Folkekirkene fremmer ikke et konkret beløp.

– Vi nøyer oss med å gjenta Sivilombudsmannens krav om at vi skal få tilbakebetalt tilskuddene som ikke er utbetalt siden avgjørelsen, uttaler Per Anders Sandgren, sogneprest i Svenska kyrkan i Norge, til Vårt Land.

Bakgrunnen for kravet er at folkekirkene tidligere, etter avtale med staten, har fått lov til å bruke medlemsregistrene fra sine hjemland, slik at de kunne overføre medlemskap når en finne, islender eller svenske flyttet til Norge. Disse medlemmene fikk de så statsstøtte for.

I 2015 vedtok imidlertid Kulturdepartementet at ordningen skulle endres. Siden 2016 har de nordiske folkekirkene i stedet vært nødt til å innhente et aktivt samtykke fra hvert enkelt innflyttet medlem for å motta statsstøtte for dem. Dette har først til en betydelig reduksjon i statsstøtten.

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.