Sverige og statsminister Stefan Löfven gikk til slutt med på EUs store støttepakke til koronarammede europeiske land, men det er usikkert om Sverige får valuta for pengene, sier økonomer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

EUs korona-krisepakke vil koste Sverige opptil 150 milliarder kroner, og økonomer er usikre på om landet får valuta for pengene.

Bidragsdelen i krisepakken vil koste hver svenske mellom 12.000 og 15.000 kroner, anslår sjeføkonom Michael Grahn i Danske Bank i Sverige.

Han anslår den totale regningen for Sverige til mellom 120 og 150 milliarder kroner.

– Dette er 2–3 prosent av BNP, noe som er svært mye penger, sier Grahn, som er usikker på om bidraget vil være en god investering for Sverige.

– Dersom EU henter seg kraftig inn igjen, kan dette tjene svensk eksportindustri, men for øvrig har jeg veldig vanskelig for å se en positiv økonomisk effekt av dette, sier han.

Sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB er mer positiv, men også han er usikker på om Sverige får valuta for pengene.

– 70 til 75 prosent av Sveriges eksport går til Europa, og dersom ikke Europa klarer seg får Sverige økonomiske problemer. Nå betaler vi en forsikring for å få i gang Europas økonomi, sier han.

EUs krisepakke, som er på nesten 8.000 milliarder kroner, er stor nok, mener Bergqvist.

– Men den må kompletteres med andre former for krisepolitikk. På nasjonalt nivå har Tyskland støtteordninger som tilsvarer 50 prosent av BNP, mens Sveriges ordninger tilsvarer 16 prosent av BNP, sier han.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂