Noen veganere har beveget seg langt bort fra jordens natur og dyreliv.  I Spania insisterte en gruppe feminist-veganere på å separere hønene fra hanene slik at hønene ikke skulle bli «voldtatt».

Gruppen Almas Veganas vil få det travelt opptatt hvis alle verdens dyr skal reddes fra «ufrivillig» sex.

De la også ut en video på Youtube som viser slike «hønsevoldtekter». Det advares mot sterke scener!

Veganerne, som nok konverserer dårlig med hønene, har neppe spurt dem om dette er frivillig. Det minner meg forøvrig om en politimann som fortalte om russens utskeielser for mange år siden. En natt til 17. mai gikk politiet rundt i buskene på Tryvann og fant berusede par i full gang. Det var best å sjekke at det ikke foregikk noe uten samtykke. «Jeg lente meg litt forsiktig fremover og spurte om det var frivillig», sa politimannen. «Jaaaaaaaaaaa», kom det med tynn og flau jentestemme tilbake.

Selv var vi også vitne til et overgrep i vår lokale dyrepark hvor vi stanset opp foran et glassvindu hvorfra det kom ukjente og merkelige lyder. Vi kikket inn og oppdaget en hannskilpadde som hadde overmannet en hunnskilpadde i et hjørne. For å være pinlig nøyaktig, så må det sies at vi antok at den ene var en hunnskilpadde. Altså den som hadde nesen klemt mot ruteglasset i hjørnet.

Det så uansett ikke spesielt frivillig ut. Og lyden på hannskilpadden var nokså intens. Barna vi hadde tatt med på hyggelig dyrehagebesøk lagde høylytte skilpaddestønn i flere år etterpå. Det ringer fremdeles i ørene. Jeg kjenner på følelsen av om jeg i ettertid har dårlig samvittighet for at jeg ikke grep inn og meldte fra til dyreparkpersonalet om overgrepet: Hm, nei.

Kan hende burde vi ha tatt med barna for å få profesjonell hjelp til å bearbeide den traumatiske hendelsen. Men det var nesten 20 år siden, så det er muligens for sent nå.

Men altså, frivillighet kan være vanskelig å avgjøre for en utenforstående som ikke snakker språket eller kjenner kulturen. Særlig hos dyr.

De to tuppene har i det minste oppdaget at høner og haner er av forskjellig kjønn, så det er da alltids noe.

(Denne saken er fra september 2019, men vi moret oss med den da den tok nok en runde på sosiale medier.)

Kjøp T-skjorten her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.