Nytt

Den spanske veganeren Jordi Casamitjana har gått rettens vei i Storbritannia etter at han mistet jobben sin i League Against Cruel Sports. Selskapet sier at de ga ham sparken etter at han fortalte kollegaer at organisasjonens pensjonsfond investerte i selskaper som driver med dyreforsøk og for ikke å følge retningslinjene om ikke å gi finansielle råd til sine kollegaer. Selskapet avviser at hans brudd på reglene har noe med hans «vegan-tro» å gjøre. De mente at han oppførte seg upassende.

Jordi Casamitjana spiser hverken, kjøtt, melk, fisk, melkeprodukter eller egg. Han kler seg aldri i lær, silke eller ull og unngår alle produkter som ha gjennomgått dyreforsøk. Han nekter å besøke dyrehager og akvarium og vil ikke kjøpe produkter som bruker dyr «i fangenskap» i sine annonser. Han unngår å bruke kontanter fordi disse er produsert med dyreprodukter. Han vil heller ikke gå på date med noen som ikke er veganere. Jordi Casamitjana vil ikke engang ta bussen i tilfelle den treffer en flue.

Casamitjana ankom rettssalen kledd i svart, uten materiale fra dyr. Han hadde trimmet skjegget med en maskin som går på «veganvennlig elektrisitet» fra en kilde som nekter å bruke biofossiler fra landbruk med dyrehold.

Casamitjana sier at hans respekt for dyr kommer fra barndommen i Catalonia under General Francos diktatur. «Jeg følte undertrykkelsen som barn», sier han. «Det gjorde meg empatisk til andre ofre for undertrykkelse og gjorde at jeg mislikte mennesker fordi mennesker virket veldig farlige. Dyr var snillere.»

Rettssaken har Casamitjana finansiert ved hjelp av crowdfunding. Han sier at han fremfører sin sak for retten for å hindre at veganere blir utsatt for «veganfobia» på arbeid eller i samfunnet ellers.

Casamitjana er vegan-aktivist på sin hals og promoterer sin overbevisning til alle. Ifjor snakket han med The Times og røpet vel egentlig hvordan han oppførte seg på kontoret:

“If someone is dismissed because they are vegan and their employer feels they don’t want a vegan or simply doesn’t like vegans, that person will be protected and can claim unfair dismissal. It could be anything. If someone would like to wear a ‘Go Vegan’ T-shirt or wants to talk about veganism with a colleague during a break and their boss says they shouldn’t as these are extreme views, you can say, ‘No they aren’t, these are my beliefs and they are protected.’ ”

 

Hundretusener av mennesker forsøker seg på «veganuary» ved å unngå dyreprodukter i januar. En undersøkelse som the Vegan Society har gjort viser at antallet veganere i Storbritannia har økt fra 150.000 til 600.000 siden 2014.

I den pågående rettssaken har dommeren fastslått at etisk veganisme er en tro som skal beskyttes mot diskriminering under the Equality Act. Dommen er ikke rettskraftig.

The Times   Sky News

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!