«En god latter forlenger livet» heter det, og hvis man skal legge noe i dette gamle munnhellet skal John Cleese og hans ikoniske komiserie «Fawlty Towers» ha æren for mange liv som kanskje ble litt lenger men sikkert mer humørfylt.

Nå «skjermer» BBC seerne sine for noe som kanskje kan oppfattes støtende av noen få kunnskapsløse som ikke evner å se noe gammelt i sin rette historiske kontekst, skriver The Guardian:

An episode of Fawlty Towers famous for coining the phrase, “Don’t mention the war!” has become the latest “classic” British television programme to be taken down from a BBC-owned streaming service, as broadcasters continue to conduct a reappraisal of old British television content.

The episode of the 1970s sitcom – in which John Cleese as Basil Fawlty goose-steps around a Torquay hotel while shouting the phrase – was recently removed from the BBC-controlled UKTV catch-up service.

En talsperson for UKTV benekter overfor The Guardian å grunngi beslutningen om å sensurer Cleese & co, eller å si noe om sensuren er for evig og alltid eller midlertidig.

“We aren’t commenting on individual titles. However, we regularly review our programmes, and make edits, add warnings and make schedule changes where necessary to ensure that our channels meet the expectations of our audience.”

It is unclear what prompted the company to stop streaming the episode, which culminates in Cleese’s character making comments about the second world war to a German family.

Episoden det er snakk om inneholder opprinnelig også en scene der Major Gowen, en av hotellets faste gjester, bruker «very strong racist language in relation to an anecdote about the West Indies cricket team. A decade ago many broadcasters began editing out this part of the programme, although the racist language can still be heard on the version hosted by Netflix.»

Right.

Det er også en scene i episoden fra 1975 der Cleese, i sin nevrotiske og helsprø figur Basil Fawlty, blir overrasket over å bli behandlet av en svart lege på et sykehus. Det var kanskje ikke et så vanlig syn i England 1975?

Historierevisjonismen skyter fart i film- og TV-verdenen:

Growing scrutiny over historic racism in archive entertainment programmes is prompting broadcasters to check their back catalogues and respond to criticism of shows that were once considered to be family entertainment.

There has been a substantial uptick in the attention paid to such issues as a result of the global Black Lives Matter movement, which is forcing media companies around the world to address racism within their organisations and in the output they produce and continue to publish.

The BBC is reviewing programmes to check whether they comply with modern editorial standards and expectations, a process that has already seen the hit 2000s sitcom Little Britain removed from its iPlayer catch-up service in the wake of scrutiny over the use of blackface by its stars, David Walliams and Matt Lucas. The Little Britain follow-up show Come Fly With Me has also been taken down.

Bli ikke overrasket om også Pompel & Pilt snart defineres som støtende, sårende osv……

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.