Woke-tøvet er grenseløst, og aller verst er det på universiteter som utdanner fremtidens akademikere. Nå gidder ikke en av samtidens største komikere, John Cleese, mer. Han kansellerer likegodt seg selv før andre gjør det.

Ikke før har nyheten om at et stjernelag av akademikere starter et anti-woke universitet bredt seg, så blir det kjent at John Cleese (presentasjon er vel unødvendig) ikke gidder mer woke-tøv. Han kansellerer seg selv, og gir dermed en elegant finger til Cambridge Union.

Cleese skulle presentere og diskutere sin nye TV-dokumentar (Channel 4) om «woke culture», og Cambridge Union ved universitet av samme navn skulle være vertskap for denne debattkvelden. På sine egne hjemmesider skryter Cambridge Union av at de har forsvart ytringsfriheten siden 1815, og skriver videre:

From its small beginnings as a debating society, the Cambridge Union now has over 70,000 life members worldwide.

Now the oldest debating society in the world, and the largest student society in Cambridge, the Union remains a unique forum for the free exchange of ideas and the art of public debate.

Not so much, anymore. Det skulle ikke mer til enn at en kunsthistoriker ved universitetet nylig parodierte Hitler nettopp for å demonstrere Hitlers rasisme og dårlige smak for studentene. Dette fikk lederen ved Cambridge Union til straks å sette opp en svarteliste over talere og deltagere som aldri vil bli invitert til unionen.

The Cambridge Union has launched a «Stalinist» blacklist of speakers it will never invite to address students again, in the wake of a cancel culture row over an art historian who performed a Hitler impression during a debate.

Cleese’s withdrawal comes as Keir Bradwell, the student president of the 200-year-old debating society, emailed members on Monday to inform them he was setting up a blacklist of speakers that would include Andrew Graham-Dixon, an art historian who offended students with a Nazi impersonation last week.

He did an impression of Adolf Hitler to demonstrate the Nazis had bad taste because they rejected some art because they were racist.

Mr Bradwell, who describes himself as a conservative, wrote that he would «create a blacklist of speakers never to be invited back, and we will share it with other unions too», adding: «Andrew will be on that list.»

In response, Mr Graham-Dixon has said in a statement: «Mr Bradwell’s implication that I am racist and anti-Semitic by placing me on his list is utterly rejected, and in the context surprising.

«The speech I gave was a strident attack on Hitler’s racism and anti-Semitism.»

Man kan virkelig begynne å lure på hva som foregår i hodene til mange innen akademia, når det å tøve med – å drite ut – en av historiens største despoter åpenbart skaper slik angst og hysteri. Det lover ikke godt for den vestlige befolkningens mentale styrke når disse emo-studentene slippes løs på resten av oss. Blir det snart forbudt å vise Chaplins berømte film «Diktatoren», kanskje? Og hva med Dr. Strangelove og Peter Sellers som utbryter «Jawohl, Mein Führ…» før han tar seg i det og svarer «Yes, Mr. President». Er det så vidt innafor?

Cleese parodierte i sin tid Hitler ved flere anledninger, og nå gidder han ikke mer hysteri og woke-tøv fra akademia. Han sier elegant fuck off og kansellerer seg selv før andre gjør det:

Cleese – who famously impersonated the Nazi leader as Basil Fawlty in the BBC’s Fawlty Towers – said he was blacklisting himself before someone else did.

In a statement, he said: «I apologise to anyone at Cambridge who was hoping to talk with me, but perhaps some of you can find a venue where woke rules do not apply.

«I was looking forward to talking to students at the Cambridge Union this Friday, but I hear that someone there has been blacklisted for doing an impersonation of Hitler. I regret that I did the same on a Monty Python show, so I am blacklisting myself before someone else does.»

Les også: «Don’t mention the war» er tilbake, men BBC måtte gi det en spin

Både under (de som turte) og ikke minst rett etter krigen var det å gjøre narr av Hitler og nazistene noe man gjorde. Det er god mentalhygiene i det å vrøvle med noe ondt og forferdelig. Men i dag, mer enn 75 år senere, så er en Hitler-parodi altså nok til å gi mange unge pustebesvær og nevroser. Nærmer vi oss en islamsk tankegang overfor alle totalitære ideologier – det ikke er lov å tegne Muhammed, ikke å tøve med Hitler og heller ikke sammenligne Xi med Ole Brumm?

Anyway, ungdommen får tåle denne. En stor hit på 1980-tallet, uten rapporterte innleggelser eller nervesammenbrudd av noe slag blant disco-dansende folk.

Don’t be stupid be a smarty, come on join the Nazi Party
Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.